Analytical investigation of parameters affecting stiffness of helical springs of arbitrary shapes under compression
Basmaya maruz kalan gelişigüzel şekilli helisel yayların rijitliğini etkileyen parametrelerin analitik olarak incelenmesi
- Tez No: 183581
- Danışmanlar: PROF.DR. VEBİL YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Helisel yaylar, Castigliano teoremi, Yay sabiti, Helical springs, Castigliano?s theorem, Spring constant
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİBASMAYA MARUZ GELİŞİGÜZEL ŞEKİLLİHELİSEL YAYLARIN RİJİDLİĞİNİ ETKİLEYENPARAMETRELERİN ANALİTİK OLARAK İNCELENMESİEylem ZEYDANÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜMAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALISupervisor : Prof. Dr. Vebil YILDIRIMYıl: 2006, Sayfa : 112Jury : Prof. Dr. Vebil YILDIRIM: Prof. Dr. Naki TÜTÜNCÜ: Yrd. Doç. Dr. H. Murat ARSLANBu çalışma uygulamada sıkça kullanılan, helis ekseni boyunca etkiyen tekilkuvvete maruz silindirik ve silindirik olmayan (fıçı, konik, hiperboloidal tip), doludaire, kare, dikdörtgen, elips ve halka kesit gibi çift simetri eksenine sahip heliselbası yaylarında meydana gelen düşey doğrultudaki uç yer değiştirmenin belirlenmesikonusu ile ilgilidir. Castiliano'nun birinci teoremi yardımıyla, eksenel ve kaymakuvvetleri, eğilme ve burulma momentleri gibi tüm gerilme bileşkelerinin etkisidikkate alınarak, büyük helis yükselme açısına sahip helisel yayların düşey yerdeğiştirmesi için kapalı formdaki çözümler elde edilmiştir. Bu çalışmada sunulanformüller izotropik ve kompozit (enine izotropik) malzemeden yapılmış yaylar içinkullanılabilmektedir. Bu çalışmada geliştirilen formüller yardımı ile tasarımcılaruygun ve hassas yay tasarımında daha özgür olacaklardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISANALYTICAL INVESTIGATION OF PARAMETERSAFFECTING STIFFNESS OF HELICAL SPRINGSOF ARBITRARY SHAPES UNDER COMPRESSIONEylem ZEYDANDEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Vebil YILDIRIMYear: 2006, Pages: 112Jury : Prof. Dr. Vebil YILDIRIM: Prof. Dr. Naki TÜTÜNCÜ: Assist. Prof. Dr. H. Murat ARSLANThe present study deals with the determination of the vertical tipdeflection of the most commonly used cylindrical and noncylindrical (barrel,conical, hyperboloidal types) helical compression springs subjected to an axialconcentrated force acting along the helix axis and springs having doublysymmetric cross-sections such as solid circle, square, rectangle, ellipse, andhollow circle etc. By using Castigliano?s first theorem, closed-form solutions forthe vertical tip deflection of helical springs with arbitrary shaped and large pitchangles are obtained by considering the whole effect of the stress resultants such asaxial and shearing forces, bending and torsional moments. The analyticalformulas presented in the present study may be used for springs made of bothisotropic and composite (transversely isotropic) materials. Thus, the designerswill be free to design more appropriate and more accurate springs by using thosegeneralized formulas presented in this study.