Farklı ana materyaller üzerinde oluşmuş topraklarda gidya ve azot uygulamalarının kırmızıbiber (Capsicum annum L.) gelişimine etkisi
Effect of gyttja and nitrogen applications on red pepper (Capsicum annum L.) plant growth in the soils formed on different parent materials
  1. Tez No: 372661
  2. Yazar: ÖMER FARUK DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DİKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gidya, Azot, Serpantin, Bazalt, Kireçtaşı, Antioksidant Enzimler, Gyttja, Nitrogen, Serpantine, Basalt, Limestone, Antioxidant Enzymes
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, Doğu Akdeniz Tarım Havzasından alınan (i) bazalt, (ii) serpantin ve (iii) kireçtaşı ana materyalleri üzerinde oluşmuş topraklarda gidya (%0, %1, %2 ve %4) ve azot (0, 70, 140 ve 210 mgkg-1) uygulamalarının kırmızıbiberin gelişimi, bitki besin maddesi içerikleri ve bazı antioksidant enzim aktiviteleri üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırmamızda, vejetatif gelişim bakımından %4 gidya dozunda bitki ağırlıklarındaki artış istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Ancak, gidya uygulamalarının meyve verimi üzerine önemli bir etkisi gözlemlenmemiştir. Diğer yandan, 140 mgkg-1 azot dozunda bitki, kök, gövde ve meyve ağırlıklarında önemli oranda artışlar gözlenirken meyve sayılarında azalmalar görülmüştür. Bitki dokularında yapılan antioksidant enzim analizleri ile gidya uygulamasının POX aktivitesini, azot uygulamalarının da POX ve SOD aktivitelerini artırıcı etkileri olduğu belirlenmiştir. Yürütmüş olduğumuz araştırmada gidya uygulamaları ile hem topraklarda hem de bitki dokularında P ve Ca miktarlarında önemli artışlar gözlemlenmiştir. Uygulamalar ile mikro element konsantrasyonlarında artış gözlemlenmemekle beraber topraklarda Mn, bitki dokularında ise Zn konsantrasyonlarında düşüşler görülmüştür. Yapılan analizler ile gidya uygulamalarının toprak pH'sını, organik madde içeriğini ve kireç kapsamlarını arttırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of gyttja (0, 1, 2, and 4%) and nitrogen (0, 70, 140, and 210 mgkg-1) applications on the growth, nutrient uptake and antioxidant enzyme activities of red pepper plants grown in the soils formed on the different parent materials (basalt, serpantine, and limestone) which were taken from the East Mediteriannen Agricultural Basin. The findings showed that plant weights significantly increased at 4% gyttja application but fruit yield was not affected with gyttja applications. Nitrogen application at 140 mgkg-1 dose significantly increased root, stem, and fruit weights but a decrease was observed for the number of fruits per treatment with N applications. In terms of antioxidant enzyme activities, gyttja applications positively affected POX acitivities while nitrogen applications increased POX and SOD activities. Gyttja applications significantly increased phosphorus and calcium levels of plants and soils. Micronutrient contents of soil and plants were not improved with gyttja applicatioons. In fact, soil Mn availability and plant tissue Zn concentrations decreased with gyttja applicaitons. The results also revealed that gyttja applications increased soil pH, organic matter, and lime content of soils.