İşbirlikli (birlikte) öğrenme ve istatistiksel eğitim
Cooperative learning and statistical instruction
- Tez No: 183586
- Danışmanlar: PROF.DR. FİKRİ AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: İşbirlikli öğrenme, istatistik eğitimi, kavramsal ve etkiliöğrenme, çarpıcı görsel uygulamalar, geleneksel ve geleneksel olmayan öğretim, Cooperative learning, statistics instruction, conceptual andactive learning, striking demonstrations, traditional and non-traditional teaching
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİİŞBİRLİKLİ (BİRLİKTE) ÖĞRENME VE İSTATİSTİKSEL EĞİTİMJale GİRMENÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜİSTATİSTİK ANABİLİMDALIDanışman: Prof. Dr. Fikri AKDENİZYıl: 2006, Sayfa : 178Jüri: Prof. Dr. Fikri AKDENİZProf. Dr. Hamza EROLYard. Doç. Dr. Kamuran TARIMBu tez geleneksel dersleri geliştirmek için istatistik öğretme ve öğrenmedeişbirlikli öğrenme aktivitelerinin kullanılmasını tanımlamaktadır. Bu tip eğitimyöntemlerini gerçekleştirmek amacıyla, işbirlikli öğrenme aktivitelerinin farklıkullanım yolları nedenleriyle açıklanmıştır. Eğitimde işbirlikli öğrenme yöntemi veders anlatımı yönteminin karşılaştırmalı etkileri incelenmiştir. Son bir kaç yıldırkullanılan tipik aktif öğrenme materyalleri tanıtılmıştır. İstatistik öğretimikonusundaki reform çabalarının etkilerini saptamak için istatistiğe giriş dersiöğretmenlerinin araştırma sonuçları gösterilmiştir. Ayrıca bu çalışmada, Vaughan'ınbir yarıyıl boyunca her öğrenciye çok bölümlü geniş bir sınıfta ev ödevi için tek birveri dizisi ve sınıf içi alıştırmaları vermesiyle ilgili deneyimleri sunulmuştur. Birçokders kitabında, ortalamanın, sağa çarpık bir eğri altında medyanın sağında ve solaçarpık bir eğri altında medyanın solunda olduğunu söyleyen bir kuralöğretilmektedir. Bu kural şaşırtıcı sıklıkta yanlış çıkmaktadır. Çok modludağılımlarda ya da bir kuyruğun uzun diğerinin kalın olduğu dağılımlarda bu kuralyanlıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISCOOPERATIVE LEARNING AND STATISTICAL INSTRUCTIONJale G RMENDEPARTMENT OF STATISTICSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Fikri AKDEN ZYear : 2006, Pages : 178Jury : Prof. Dr. Fikri AKDEN ZProf. Dr. Hamza EROLAssist.Prof. Dr. Kamuran TARIMThis thesis describes the use of cooperative learning activities in teachingand learning statistics to improve traditional lectures. Different ways of usingcooperative learning activities are described along with reasons for implementingthis type of instructional method. Relative effects of cooperative vs. lecture methodsof instruction are examined. Representative active learning materials that have beenused over the last several years are presented. In order to determine the impact ofreform efforts on the teaching of statistics, the results of a survey of teachers of thefirst statistics course is illustrated. This study also presents the Vaughan?sexperiences with providing each student in a large, multi-section class with a uniquedataset for homework and in-class exercises throughout the semester. Manytextbooks teach a rule of thumb stating that the mean is right of the median underright skew, and left of the median under left skew. This rule fails with surprisingfrequency. It can fail in multimodal distributions, or in distributions where one tail islong but the other is heavy.