İşbirlikli öğrenmenin keman eğitiminde performans, deşifre ve motivasyona etkisi: Bir karma yöntem araştırması
The effect of cooperative learning on performance, sight-reading and motivation in violin education: A mixed method research
  1. Tez No: 973438
  2. Yazar: PINAR DAĞDEVİREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ÖZALTUNOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: İşbirlikli Öğrenme, Keman Eğitimi, Deşifre, Motivasyon, Performans, Müzik eğitimi, Çalgı eğitimi, Cooperative Learning, Violin Education, Sight-Reading, Motivation, Performance, Music education, Instrumental education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, işbirlikli öğrenme yönteminin keman eğitimine etkilerini; özellikle teknik-müzikal boyutta çalgı performansı, deşifre becerisi ve motivasyon düzeyleri açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Alanyazın incelendiğinde, müzik eğitiminde işbirlikli öğrenmeye ilişkin çok sayıda alan araştırması bulunmasına rağmen, çalgı eğitimi ve özellikle keman eğitimi alanında yapılan çalışmaların sınırlı olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmanın amacı, söz konusu eksikliği gidermek üzere keman eğitiminde işbirlikli öğrenme tekniklerinden birlikte öğrenme tekniğinin etkililiği değerlendirmektir. Bu araştırma, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında, keman öğrenimlerine devam etmekte olan 12 konservatuvar öğrencisiyle gerçekleştirilen 10 haftalık deneysel süreci kapsamaktadır. Çalışmada veriler, açımlayıcı sıralı karma yöntemi kullanılarak çok boyutlu bir bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Nicel boyutta, zayıf deneysel desenlerden tek grup ön test-son test modeli kullanılmış, nitel boyutta ise, durum çalışması deseni esas alınmıştır. Öğrencilerin kemanda çalgı performansı ve deşifre becerilerini değerlendirmek amacıyla uzman görüşleri doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen“Keman Performans Gözlem Formu”ve“Keman Deşifre Gözlem Formu”gibi veri toplama araçları kullanılmıştır. Motivasyon ve tutum değişimlerini ölçmek amacıyla ise Girgin (2015) tarafından geliştirilen“Bireysel Çalgı Dersi Motivasyon Ölçeği (BÇDMÖ)”öğrencilere uygulanmıştır. Excel ve SPSS 27.0 programlarıyla analiz edilen nicel verilerin normallik dağılımı; Shapiro-Wilk testi, Q-Q ve box plots grafikleriyle çarpıklık-basıklık değerleri üzerinden incelenmiştir. Nitel veriler ise öğrencilerin keman performansları, deşifre becerileri, kemana yönelik tutum ve motivasyonları ve öğrenme sürecine ilişkin algıları, uzman görüşleri doğrultusunda araştırmacı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmış ve bu veriler içerik analizi tekniğiyle derinlemesine incelenmiştir. Çalışmanın nicel bulguları, öğrencilerin işbirlikli öğrenme yöntemine göre uygulanan keman eğitimi öncesi ve sonrasındaki çalgı performanslarının ve deşifre becerilerinin, istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttığını ortaya koymuştur. Teknik ve müzikal boyutlarına bakıldığında ise son test lehine anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır. Etki büyüklüğü değerleri karşılaştırıldığında; performansa ilişkin müzikal becerilerde ortaya çıkan etkinin teknik becerilere göre daha büyük olduğu, öte yandan deşifreye ilişkin teknik becerilerin ise, müzikal becerilere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışmada, öğrencilerin motivasyonlarının da istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı ve bütün faktörlerde ortaya çıkan etkilerin yüksek düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. Diğer taraftan en büyük etkinin ise“Başarı Motivasyonu”faktöründe oluştuğu tespit edilmiştir. Araştırmanın nitel bulgularına göre öğrenciler, keman eğitiminde işbirlikli öğrenmenin; teknik ve müzikal becerilerini güçlendirdiğini, çalgı hâkimiyetini artırdığını, deşifrede daha hızlı algılama ve bilinçli çalma becerilerini geliştirdiğini vurgulamışlardır. Ayrıca içsel motivasyon, tutum, özgüven, empati, azim, sabır, yardımseverlik ve sorumluluk gibi kişisel becerilerini olumlu yönde desteklediğini, akran iletişimi yoluyla sosyal becerilere katkı sağladığını, iletişimi güçlendirdiğini, mesleki uygulamalar açısından da yüksek bir potansiyel taşıdığını ve güçlü bir pedagojik alternatif oluşturduğunu ifade etmişlerdir. Nicel ve nitel bulgular birlikte değerlendirildiğinde, işbirlikli öğrenme yönteminin keman eğitiminde öğrencilerin performans ve deşifre becerilerinin gelişiminde ve motivasyon düzeylerinin desteklenmesinde önemli derecede etkili olduğu görülmektedir. Özellikle teknik yetenek, müzikalite ve başarı motivasyonundaki olumlu artışlar, bu yöntemin müzik eğitiminde etkili bir araç olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the effects of cooperative learning methods on violin education, particularly in terms of instrumental performance, sight-reading skills, and motivation levels in the technical-musical dimension. Upon reviewing the literature, it was determined that although there are numerous field studies on cooperative learning in music education, studies in the field of instrumental education, and particularly violin education, are limited. The aim of this study is to evaluate the effectiveness of the cooperative learning technique in violin education in order to address this deficiency. This study comprises a 10-week experimental process conducted during the 2023–2024 academic year with 12 conservatory violin students continuing their violin education. In the study, the data were analyzed from a multidimensional perspective using an explanatory sequential mixed methods approach. In the quantitative dimension, the single group pre-test-post-test model from weak experimental designs was employed, while in the qualitative dimension, the case study design was adopted. Data collection instruments such as the“Violin Performance Observation Form”and the“Violin Sight-Reading Observation Form”, developed by the researcher based on expert opinions, were used to evaluate the students' instrumental performance and sight-reading skills on the violin. In order to measure changes in motivation and attitudes, the“Motivation Scale for Individual Instrument Course”developed by Girgin (2015) was administered to the students. The normality distribution of quantitative data analysed using Excel and SPSS 27.0 programmes was examined using Shapiro-Wilk tests, Q-Q and box plots graphs based on skewness-kurtosis values. Qualitative data were collected using a semi-structured interview form developed by the researcher based on expert opinions to capture students' perceptions of their violin performance, sight-reading skills, attitudes and motivation towards the violin, and the learning process; these data were then analyzed in depth using content analysis techniques. The quantitative findings of the study revealed that the students' instrument performances and sight-reading skills increased at a statistically significant level before and after the violin education applied according to the cooperative learning method. A comparative analysis of the technical and musical dimensions indicated significant differences in favor of the posttest. When comparing the effect size values, it was determined that the effect observed in performance-related musical skills was greater than that related to performance-related technical skills, whereas the effect size for sight-reading-related technical skills was higher than that for sight-reading-related musical skills. The study revealed that students' motivation increased at a statistically significant level and that the effects observed across all factors were high. On the other hand, it was determined that the greatest effect was observed in the 'Success Motivation' factor. According to the qualitative findings of the study, students reported that cooperative learning in violin education strengthened their technical and musical skills, increased their mastery of the instrument, and developed their ability to speed of perception and play more consciously when sight-reading. They also stated that it positively supports personal skills such as intrinsic motivation, attitude, self-confidence, empathy, determination, patience, helpfulness and responsibility; contributes to social skills through peer communication; strengthens communication; has high potential in terms of professional applications; and constitutes a strong pedagogical alternative. When quantitative and qualitative findings are evaluated together, it is seen that the cooperative learning method is significantly effective in the development of students' performance and sight-reading skills in violin education and in supporting their motivation levels. In particular, the positive increases in technical ability, musicality and motivation to succeed support the view that this method is an effective tool in music education.