Erdemli kenti mücavir alanı içinde ekolojik kapsamlı alan kullanımı üzerine bir araştırma
A research on ecological land use planning in the surrounding area of Erdemli
  1. Tez No: 183587
  2. Yazar: YAVUZ ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜNGÖR UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Peyzaj, Ekolojik Planlama, Sürdürülebilir, Optimal.I, Landscape, Ecologic Plan, Sustainable, Optimal.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİERDEMLİ KENTİ MÜCAVİR ALANI İÇİNDE EKOLOJİK KAPSAMLIALAN KULLANIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMAYavuz ALKANÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜPEYZAJ MİMARLIĞI ANA BİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Güngör UZUNYıl: 2006, Sayfa: 144Jüri: Prof. Dr. Güngör UZUNProf. Dr. M. Faruk ALTUNKASAYrd. Doç. Dr. Mustafa YEĞİNBu araştırmada, Erdemli ilçesi mücavir alanı sınırları içinde ekolojik yöndensürdürülebilir alan kullanımı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada hedeflenenamaçlara ulaşabilmek için uygun yöntemi belirlemede McHarg (1963), Kiemsted(1967) ve Dearinger `in (1972) geliştirdikleri peyzaj değerlendirme yöntemleriincelenerek değerlendirilmiştir. Bu yöntemlerin araştırmamızın hedeflerine uygunolan bölümleri alınarak oluşturulan karma bir yöntemle, Erdemli ilçesi için tarım,kentleşme, kıyı rekreasyonu ve orman ile koruma alanları belirlenerek ekolojiksürdürülebilirlik ilkeler doğrultusunda optimal alan kullanım planı ortaya konulmayaçalışılmıştır.Araştırmadan ortaya çıkan sonuçlara göre, Erdemli kenti mücavir alanı içindemevcut alan kullanımlarının sürdürülebilir alan kullanımı bulgularıyla paralellikgöstermediği, alanın büyük bölümünde tarım alanlarının, yerleşim, sanayi ve ulaşımiçin kullanıldığı, sonuçta tarım alanlarının uygun yetenekte olmayan eşik alanlara,maki ve bozuk orman sahalarına yöneldiği ortaya çıkmaktadır.Elde edilen sonuçlara göre ekolojik kapsamlı alan kullanım planında öngörülenkullanımların gerçekleştirilmesi ile araştırma alanı içinde sürdürülebilir kullanımlarınolumlu sonuçlarının kısa ve orta vadede görülebileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISA RESEARCH ON LAND USE IN THE SURROUNDING AREA OFERDEMLI, MERSINYavuz ALKANDEPARTMENT OF LANDSCAPE ON ARCHITECTIONINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASüpervisor: Prof. Dr. Güngör UZUNYear: 2006, Page: 144Jury: Prof. Dr. Güngör UZUNProf. Dr. M. Faruk ALTUNKASAYrd. Doç. Dr. Mustafa YEĞİNThis research aimed to determine the ecologically sustainable land use insurrounding area of Erdemli, Mersin.The best method to reach the goals aimed in this study was evoluated that usingmethods developed by the synthesis of the landscape evoluation methods ofMcHarg(1963), Kiemsted(1967) and Dearinger(1972). It was formed a mixedmethod by taken the parts powering our study of that methods. Using this method itwas tried to expose the optimal land use directionaly sustainable earea using plan asdefine the agriculture, urbanisation, share recreation, forest and conservation forErdemli County.As a results, current land use of surraunding of Erdemli did not showparallelismthe of sustainable area using plan in this study. Agricultural areas in thebig part of the work area has been used for transporting as mestly housing andindustry. Additionaly, it was saw that agricultural areas tended to forest and notsuitable threshold area.As inventions from this study; in work area, may be showed positive results ofthe sustainable using at short and long term as doing foresights in ecologiccomprehensive area using plan.