Çukurova'nın taban ve kıraç koşullarında bazı ekmeklik buğday genotiplerinin morfolojik ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of agronomical and technological characteristics of bread wheat genotype in upland and lowland condition of Çukurova
  1. Tez No: 183657
  2. Yazar: AHMET KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TACETTİN YAĞBASANLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: bread wheat, genotype, lowland, upland
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİÇUKUROVA'NIN TABAN VE KIRAÇ KOŞULLARINDA BAZI EKMEKLİKBUĞDAY GENOTİPLERİNİN MORFOLOJİK VE TEKNOLOJİKÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİAhmet KAYAÇukurova ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarla Bitkileri Anabilim DalıDanışman : Prof. Dr. Tacettin YAĞBASANLARYıl : 2006 , Sayfa : 82Juri : Prof. Dr. Tacettin YAĞBASANLARProf. Dr. Ali ALTANDoç. Dr. Hakan ÖZKANBu çalışma, Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümündentemin edilen 23 adet ekmeklik buğday çeşit ve hattının taban ve kıraç koşullarda morfolojikve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Deneme 2004-2005yetiştirme mevsiminde taban ve kıraç koşullarda olmak üzere iki lokasyonlu olarak, tesadüfblokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur.Çalışma sonucunda morfolojik özellikler yönünden W 462//Vee//KOEL,BHRIKUTI ve PUNJAB 96 hatlarının, teknolojik özellikler yönünden CHOIX/STAR/CNO79/SERİ, RABE/2*MO88, CHOIX/STAR/3/HE 1/3* CNO 79 ve CROC1/AE.SQUARROSA hatlarının diğer genotiplere üstünlük sağladığı belirlenmiştir.Denemede yer alan genotiplerin m2 `de bitki sayısı, m2 `de sap sayısı, m2 `de başaksayısı ve dane verimi gibi özellikler yönünden taban koşullarda kıraç koşullara göre dahaüstün olduğu; başak uzunluğu, başakta başakçık sayısı, başakta dane sayısı ve başak verimigibi özellikler yönünden genotiplerin kıraç koşullarda üstünlük gösterdiği, bitki boyu vebaşaklanma süresinin taban koşullarda daha uzun olduğu belirlenmiştir. Bin dane ağırlığı,hektolitre ağırlığı, sedimantasyon değeri, dane iriliği ve dane sertliği gibi özellikleryönünden taban koşullarda; yaş ve kuru öz oranları bakımından kıraç koşullarda daha iyisonuçların ortaya çıktığı; protein, nem ve kül oranları yönünden ise taban ve kıraç koşullararasında önemli bir farkın oluşmadığı belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Ekmeklik Buğday, Genotip, Taban, Kıraç.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsc THESİSDETERMINATION OF AGRONOMICAL AND TECHNOLOGICALCHARACTERISTICS OF BREAD WHEAT GENOTYPE IN UPLAND ANDLOWLAND CONDITION OF CUKUROVAAhmet KAYAUniversity of CukurovaInstitute of Natural and Applied SciencesDepartment of Field CropsSupervisor : Prof. Dr. Tacettin YAĞBASANLARYears : 2006 , Pages : 82Jury : Prof. Dr. Tacettin YAĞBASANLARProf. Dr. Ali ALTANAssoc. Prof. Dr. Hakan ÖZKANThis study it was used 23 bread wheat varieties and lines which is improved inUniversity of Cukurova Agricultural Faculty, Fields Crop department, in order to determinemorphological and technological features under lowland and upland condition. Theexperiment was conducted in 2004-2005 cultivation season, with two locations in lowlandand upland condition, with randomized complete design with 3 replication.According to results, the lines of `W 462//Vee//KOEL, BHRIKUTI and PUNJAB 96were superior to other genotypes for morphological traits. When genotypes were evaluatedfor technological traits, the lines of `CHOIX/STAR/CNO 79/SERİ, RABE/2*MO88,CHOIX/STAR/3/HE 1/3* CNO 79 and CROC 1/AE.SQUARROSA? had higher values thanother genotypes.The genotypes had higher values at upland condition than lowland condition forplant number (m2), stem number (m2), spike number (m2), grain yield, plant height, 1000grain weight, test weight, sedimentation, grain weight and grain hardness. However thegenotypes had higher values at lowland condition than upland condition for spike length,spikelet number, grain number per spike, spike grain yield, earliness, wet and dry gluten.There was no significant difference between lowland and upland location for protein content,grain water content and ash content.