Sonlu basit yarıgruplarda etkinlik (efficiency)
Efficiency of finite simple semigroups
  1. Tez No: 183718
  2. Yazar: SADİ İNCEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL VATANSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Yarıgruplar, Efficiency, Rees Matris Yarıgrupları, İkinciHomoloji GrubuI, Semigroups, Efficiency, Rees Matrix Semigroup, Second HomologyGroupII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİSONLU BASİT YARIGRUPLARDA ETKİNLİK(EFFICIENCY)Sadi İNCEOĞLUÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜMATEMATİK ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Bilal VATANSEVERYıl: 2006, Sayfa:58Jüri: Prof. Dr. Bilal VATANSEVERYrd. Doç. Dr. Fikret KUYUCUYrd. Doç. Dr. Ersin KIRALBir G grubu üzerinde S = µ [G ; I , Λ ; P ] Rees matris yarıgrup olsun. Bu tezdebasit yarıgrupların etkinliği ile yapılan çalışmalar tasnif edilecektir. S nin ikincihomolojisi H 2 (S ) = H 2 (G ) × Z ( Ι −1)×( Λ −1) dir.R − A ≥ rankH 2 (S ) olduğu iyiS nin herhangi bir A R takdimi içinbiliniyor. Bazı takdimler için eşitlik sağlanırsa S nin efficient olduğunu söyleriz.G nin bir A1 R1 takdimi verilsin. S için bir A R takdimi buluruz öyle kiR − A = R1 − A1 + ( I − 1)( Λ − 1) + 1 'dir. Bunun da ötesinde eğer R1 özel formdabir ilişki içerirse R − A 'nın 1 azaltılabildiği biliniyor. G sonlu abelyan grup ya daderecesi çift olan dihedral grup ise yukarıdaki sonuç kullanılarak S nin efficientolduğunu gösterilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISON THE EFFİCİENCY OF FİNİTE SİMPLE SEMİGROUPSSadi İNCEOĞLUDEPARTMANT OF MATHEMATICSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Bilal VATANSEVERYear: 2006, Pages: 58Jury: Prof. Dr. Bilal VATANSEVERAssis.Prof. Dr. Fikret KUYUCUAssis.Prof.. Dr. Ersin KIRALLet S be a finite simple semigroup, given as a Rees matrix semigroupµ [G; I , Λ; P] over a group G .In this thesis we review progress on the efficiency of simple semigroups.Second homology of S is H 2 (S ) = H 2 (G ) × Z ( Ι −1)×( Λ −1) .It is known that for any finite presentation A R of S we haveR − A ≥ rankH 2 ( S ) ; we say that S is efficient if equality is attained for somepresentation. Given a presentation A1 R1 for G , there is a presentation A R forS such that R − A = R1 − A1 + ( I − 1)( Λ − 1) + 1 . Further if R1 contains a relationof a special form, it is shown that R − A can be reduced by one. This result hasbeen used to prove that S is efficient whenever G is abelian or dihedral of evendegree.