Mechanical properties of different aluminum alloys joined by friction stir welding
Sürtünme Karıştırma Kaynağı İle Birleştirilen Farklı Aluminyum Alaşımlarının Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi
- Tez No: 183741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKADİR EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürtünme Karıştırma Kaynağı, Al Alaşımlarının Kaynağı, 5186-H111, 5083-O, 5083-H111 (Alustar), Friction Stir Welding, Welding of Al Alloys, 5186-H111, 5083-O, 5083-H111 (Alustar)
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİSÜRTÜNME KARIŞTIRMA KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLENFARKLI ALUMİNYUM ALAŞIMLARININMEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİMURAT DİLEKÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜMAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman: Doç.Dr. Abdülkadir EKŞİYıl: 2006, Sayfa:74Juri: Doç.Dr. Abdülkadir EKŞİ: Prof. Dr. Melih BAYRAMOĞLU: Doç.Dr. Cengiz D. ATİŞBu çalışmada 5186-H111, 5083-O ve 5083-H111 (Alustar) alüminyum alaşımılevhalar kullanılmıştır. Bağlantıların mekanik ve mikroyapısal özellikleriniincelemek amacıyla alüminyum alaşımı levhalar, birbirlerine aynı ve farklı alaşımçifti olarak Sürtünme karıştırma (FSW) kaynak yöntemiyle, uygun parametrelerkullanılarak kaynak edilmişlerdir. Kaynaklı birleştirmelerde metalografik vemekanik testler yapılarak kaynak ilerleme hızının birleşme bölgesinin metalürjik vemekanik özelliklerinde meydana getirdiği değişiklikler değerlendirilmiştir. Kaynakedilen levhalardan test edilmek amacıyla numuneler alınarak çekme ve Vickerssertlik ölçümleri yapılmıştır. Kaynak bağlantılarının kaynak bölgesinin mikroyapısalözellikleri Optik Mikroskop (OM) ve Taramalı Elektron Mikroskop (TEM) görüntüanaliz sistemi ile detaylı biçimde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. THESISMECHANICAL PROPERTIES OF DIFFERENT ALUMINUM ALLOYSJOINED BY FRICTION STIR WELDINGMURAT DİLEKDEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Assoc. Prof. Dr. Abdülkadir EKŞİYear: 2006, Pages: 74Jury: Assoc. Prof. Dr. Abdülkadir EKŞİ: Prof Dr. Melih BAYRAMOĞLU: Assoc. Prof. Dr Cengiz D. ATİŞIn this study, 5186-H111, 5083-O and 5083-H111 (Alustar) aluminum alloyplates were welded as similar and dissimilar alloy joints using Friction Stir Welding(FSW) process in order to investigate mechanical and microstructural properties. Inorder to investigate the effect of welding speeds on mechanical properties,metallographic and mechanical tests were carried out on the welded areas of theparts. Vickers hardness profile and tensile tests of the joints experimentally assessed.As a metallurgical investigation, Optic Microscopy and Scanning ElectronMicroscopy (SEM) were used for base and weld zones.