Nitroaromatik bileşiklerin ıslak peroksit ve elektrokimyasal yöntemle oksidasyonlarının karşılaştırılması
Comparasion of nitro aromatic compounds oxidation by wet peroxide oxidation and electrooxidation
  1. Tez No: 183748
  2. Yazar: MÜNİRE BURCU GİZİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS DEHRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Islak peroksit Oksidasyonu, elektrooksidasyon, Nitroaromatikbileşikler.I, Wet peroxide oxidation, electrooxidation, nitroaromatic compoundsII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİNİTROAROMATİK BİLEŞİKLERİN ISLAK PEROKSİT VEELEKTROKİMYASAL YÖNTEMLE OKSİDASYONLARININKARŞILAŞTIRILMASIM.Burcu GİZİRÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİKİMYA ANABİLİMDALIDanışman: Prof.Dr. İlyas DEHRİYıl:2006 Sayfa:57Jüri: Prof.Dr. İlyas DEHRİProf.Dr. Mehmet ERBİLYrd.Doç.Dr. Nermin Şimşek KUŞBiyolojik olarak degredasyona direnç gösteren ve biyodegrede olsa bile oluşanürünleri daha toksik olan 4-nitrofenol ve 2,4-dinitrotoluen maddeleri üzerindeelektrooksidasyon ve ıslak peroksit oksidasyonu yöntemlerini uygulayarakoksidasyon verimlerini karşılaştırılmıştır. Islak peroksit oksidasyonun da sıcaklık vehidrojen peroksit derişimleri değiştirilerek oksidayona etkileri incelenmiştir. Belirlizaman aralıklarında toplanan örneklerdeki kalan organik madde miktarından yolaçıkılarak reaksiyon kinetiği türetilmiştir. Islak peroksit oksidasyonunda her ikimadde için reaksiyon derecesi 0,98-1,02 arasında değişim göstermiştir.Elektrooksidasyon çalışmalarında ise oksidasyon işlemleri pH=12 de ve 1,8 Voksidasyon potansiyelinde, platin elektrotlar varlığında başlangıç organik maddederişimi değiştirilerek gerçekleştirilmiştir. Her iki yöntem karşılaştırıldığında yüksekderişimdeki nitrobileşikler için Islak peroksit oksidasyonunun hızlı ve etkili biryöntem olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMS THESISCOMPARASION OF NITRO AROMATIC COMPOUNDS OXIDATIONBY WET PEROXIDE OXIDATION AND ELECTROOXIDATIONM.Burcu GİZİRDEPARTMENT OF CHEMISTRYISTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervısor: Prof.Dr. İlyas DEHRİYear:2006 Page:57Jury: Prof.Dr. İlyas DEHRİProf.Dr. Mehmet ERBİLAsst.Prof..Dr. Nermin Şimşek KUŞThe oxidation efficiency of 2,4-dinitrotoluene and 4-nitrophenol which arehighly toxic and nonbiodegradable, compared by two methods wet peroxideoxidation and electrooxidation. Two parameters have been investigated during wetperoxide oxidation process, temperature and oxidant concentration (hydrogenperoxide). From concentration vs time graphic oxidation kinetics equation has beencreated. For wet peroxide oxidation reactions reactions degrees have been cahnged0.98-1,02. pH=12 and oxidation potential 1,8V values have been applied forelectroxidation experiments in existence of platinium electrodes. The obtained resultsfrom two methods have been compared. The results show us that wet peroxideoxidation much more effective than electrooxidation of nitroaromatics in highconcentration.