Broylerlerde karın ve karaciğer yağlanmasında organik kromun etkisi üzerine bir araştırma
Effect of organic chormium on abdomen and liver fad of broiller chicks
  1. Tez No: 183747
  2. Yazar: MEHMET CENGİZ SEÇKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ÖZTÜRKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Broyler, Organik Krom, Abdominal Yağ, Performans, Karaciğer, Broiler chick, organic chromium, abdominal fat weight, performanceand liver
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 31
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİBROYLERLERDE KARIN VE KARACİĞER YAĞLANMASINDAORGANİK KROMUN ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMAMehmet Cengiz SEÇKİNÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜZOOTEKNİ ANABİLİM DALIDanışman: Prof.Dr. Orhan ÖZTÜRKCANYıl: 2006, Sayfa: 24Jüri: Prof.Dr. Orhan ÖZTÜRKCANDoç. Dr. Mehmet ÇELİKProf. Dr. A. Nazım ULUOCAKBu çalışma broylerlerin rasyonlarına eklenen organik kromun besi performansı,abdominal yağ, karaciğer ağırlığı, yem tüketimi, canlı ağırlık kazancı, yem dönüşümoranı ve mortalite gibi parametrelerin araştırılması amacıyla yürütülmüştür.Kırkbeş gün süreyle yürütülen denemede 60 Cobb erkek etlik civcivkullanılmıştır. Denemede kullanılan standart etlik civciv yemi (Başlangıç yemi % 23Hpr, 3100 kcal/kg ME), (Büyütme yemi % 22 Hpr, 3100 kcal/kg ME), (Bitirme yemi% 20 Hpr, 3100 kcal/kg ME) ve 1 Kg yeme 0, 2, 4, ve 8 gram düzeylerinde organikkrom içerecek şekilde hazırlanmıştır.Denemenin ilk haftasında yem tüketimleri bakımından elde edilen sonuçlaristatistiki olarak önemli olduğu halde (P < 0.05 ) diğer haftalarda elde edilen sonuçlaristatistiki olarak önemli olmamıştır (P > 0.05 ).Canlı ağırlık kazancı bakımından gruplararası farklılık incelendiğinde 5. haftasonuçları dışında ( P < 0.05 ) diğer haftalarda elde edilen sonuçlar istatistiki olarakönemli bulunmamıştr ( P > 0.05 ).İncelenen diğer bütün parametreler istatistiki olarak önemli bulunmamıştır ( P> 0.05 ).
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESİSEFFECT OF ORGANİC CHROMIUM ON ABDOMEN AND LIVER FADOF BROILER CHICKSMehmet Cengiz SEÇKİNDEPARTMENT OF ANİMAL SCIENCEINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof.Dr. Orhan ÖZTÜRKCANYear:2006, Pages: 24Jüry: Prof.Dr. Orhan ÖZTÜRKCANDoç. Dr. Mehmet ÇELİKProf. Dr. A. Nazım ULUOCAKThe aim of this research was to investigate the effect 0f supplemental organicchromium on growth performance , abdominal fat , liver weight , feed consumption ,body weight gain , feed conversion efficiency and mortality.60-Cobb male broiler chicks were used throughut 45 days of experimentation.Three standart diets were fed to broilers , Starter ; 23 % protein and 3100 kcal/kg ME, Grower ; 22 % protein and 3100 kcal/kg me and Finisher ; 20 %protein and 3100kcal/kg me. A dose of organic chromium of 0 , 2 , 4 and 8 mg/kg diet wereemplayed.Significant effect (P < 0.05 ) of organic chromium supplementation onincreased feed consumption was fount at first week of the experiment However ,there was no effect ( P > 0.05 ) of organic chromium supplementation on feedconsumption during the next five weeks of experimentationOrganic chromium supplementation increased body weight gain at fifthweeks of the experiment ( P < 0.05 ) , hovever , no effect was found at other weeksof the experimentNo statistical effect (P> 0.05 ) of organic chromium on other parameters wasfaund during the study.