Elektromanyetik kirliliğin zararlı etkileri
Hazards of electromagnetic pollution
  1. Tez No: 183750
  2. Yazar: DEMET ELHASOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİM KIYMAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik alan, insan sağlığı, anket tekniğiI, Electromagnetic fields, human health, questionnaire techniqueII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİELEKTROMANYETİK KİRLİLİĞİN ZARARLI ETKİLERİDemet ELHASOĞLUÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFENBİLİMLERİ ENSTİTÜSÜFİZİK ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Kerim KIYMAÇYıl 2006, Sayfa:122Jüri : Prof. Dr. Kerim KIYMAÇJüri: Prof. Dr. Bekir ÖZÇELİKJüri: Prof. Dr. Osman SERİNDAĞGünümüzde elektromanyetik alanların hücre ve doku sistemleri üzerindekibiyolojik etki mekanizmasını incelemek üzere pek çok çalışma yapılmaktadır. 50-60Hz'de kuvvetli alanlar içerisinde uzunca bir süre yaşamak zorunda olan insan,hayvan ve bitkilerdeki olası fizyolojik ve biyolojik etkileri belirlemek amacı ile hemdeneysel hem de epidemiyolojik çalışmalar yapılmaktadır.Biz bu çalışmamızda, elektromanyetik alanlara uzun süre maruz kalankişilerin sağlık problemlerini saptamak amacı ile 11 soruluk bir anket hazırladık.Yüksek gerilim hatlarına yakın ve uzak oturan 93 aileden 265 kişiye anketimiziuyguladık. Anketlere verilen yanıtlar SPSS paket programı ile değerlendirildi.Yüksek gerilim hatlarına 30 metreye kadar yakın oturanlarla daha uzakta oturankişiler arasında; baş ağrısı, eklem ağrısı, sinirsel rahatsızlıklar, kalp rahatsızlığı, üstsolunum yolu enfeksiyonları, tansiyon rahatsızlığı ve uyku bozuklukları arasındafarklılık olup olmadığı, yaş ve oturma süresi betimsel değişkenlerine göredeğerlendirilerek istatistiksel oranlar incelenmiştir. Analizler sonucunda bazırahatsızlıkların oluşumunda yüksek gerilim hatlarından yayılan EMA'nın etkiliolabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsc THESISHAZARDS OF ELECTROMAGNETİC POLLUTİONDemet ELHASOĞLUDEPARTMENT OF PHYSICSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Kerim KIYMAÇYear, 2006, Page:122Jury: Prof. Dr. Kerim KIYMAÇJury: Prof. Dr. Bekir ÖZÇELİKJury: Prof. Dr. Osman SERİNDAĞCurrently, there are many studies to understand how the electromagneticfields effect cells and tissues of biological systems. There are a lot of experimentaland epidemiological studies about possible physiologic and biologic effects of 50-60Hz power frequency fields on the human, animal and plants that are exposed to thosefields, for a long time.In our study, we developed a questionary which include 11 questions, toexplore the health problems of the people who are exposed to electromagnetic fieldsfor along time. The questionary have been applied to 93 families who live close (upto 30 meters) to or far from the high voltage power lines. In every family, there havebeen more than one person hence, our work includes 265 questioned people. Theanswers have been analysed by using SPSS program for age and living timevariables. After that, the results have been statistically evaluated about headache,articulation ache, neurological problems, hearth problems, upper respiratoryinfections, blood pressures, sleep problems, with special attention on the age andduration of living in a specific house. The results of the analysis showed us that,some of the health problems could be occured because of the EMR radiated by highpower lines.