Hayrabolu sulama alanında sulama suyu gerkesiniminin CROPWAT ve coğrafi bilgi sistemleri (CBS) ile uydu görüntüleri üzerinde belirlenmesi üzerine bir araştırma
A study of satellite images, geographic information systems (GIS) and CROPWAT model investigation of water balance in Hayrabolu irrigated area
  1. Tez No: 183880
  2. Yazar: GÜLSÜM BAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SELÇUK ALBUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: CROPWAT, ASTER, ILWIS, Su dengesi, CROPWAT, ASTER, ILWIS, Water balance
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziHAYRABOLU SULAMA ALANINDA SULAMA SUYU GEREKSİNİMİNİNCROPWAT VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ (CBS) İLE UYDU GÖRÜNTÜLERİÜZERİNDE BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMAGülsüm BAYRAKTrakya ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim DalıDanışman : Doç.Dr.Selçuk ALBUT2006, Sayfa : 36Bu çalışmada, Hayrabolu Sulama alanı için su dengesi hesaplanmıştır. Bu amaçla,ASTER uydu görüntüleri, Cropwat bitki su tüketimi yazılımı ve ILWIS uydu görüntüsüişleme yazılımı kullanılmıştır. Uydu görüntüleri 2000 yılı için bitki türlerinin ve etkilioldukları alanları belirlemede kullanılmıştır. CROPWAT modeli ile bölgenin iklimverilerinden yararlanılarak, bitki su tüketimi değerleri, net sulama suyu miktarı bulunmuş veuydu görüntülerine işlenmiştir. Bu hesaplamalar yapılırken gerçek yer dataları yardımcı dataolarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc. ThesisA STUDY OF SATELLITE IMAGES, GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEMS(GIS) AND CROPWAT MODEL INVESTIGATION OF WATER BALANCE INHAYRABOLU IRRIGATED AREAGÜLSÜM BAYRAKTrakya UniversityGraduate Scholl of Natural and Applied SciencesDepartment of Agricultural Construction and IrrigationSupervisor : Assoc.Prof.Dr.Selçuk ALBUT2006, Page: 36In this research, water balance was calculated for Hayrabolu Irrigated Area. ASTERsatellite image, CROPWAT (evapotranspration software) and satellite images processingsoftware ILWIS were used. Satellite image was used to determine type and area of cultivatedcrops for 2000. CROPWAT Model was applied to calculate actual evapotranspration and netirrigation water requirement based on local climatic data and derived crop data on satelliteimage processing. Grount truth data was used as ancillary data.