Aşırı ısıtılmış su (subkritik su)içerisinde oksidasyon tepkimeleri
Oxidation reactions in high temperature water (subcritical water)
  1. Tez No: 183972
  2. Yazar: NEVAL BOZER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET MURAT GİZİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Wet air oksidasyon, Aşırı Isıtılmış Su, Dielektrik Sabiti, Sub-critical Water Oxidation, High Temperature water, DielectricConstant
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Aşırı Isıtılmış Su(Subkritik Su) çerisinde Oksidasyon ReaksiyonlarıNeval BozerÖZSon yıllarda çevre kirliliği faktörü göz önünde bulundurulduğunda çözücükullanılarak yapılan organik madde sentezlerine alternatif çözücü olarak yüksekbasınç altında aşırı ısıtılmış su ve sub/süperkritik karbondioksitin kullanılmasıaraştırmacılarda büyük bir ilgi uyandırmıştır. Bu sentez işlemlerinde su vekarbondioksit katalizör, reaktant ve bunların yanında çözücü rolü oynamaktadır.Aşırı ısıtılmış su veya subkritik su basınç altında ve sıcaklığı 100oC ile suyunkritik sıcaklığı olan 374oC olan sıcaklık aralığındaki suya verilen addır. Sıcaklık vebasıncın artırılmasıyla suyun yapısındaki bozulmalardan dolayı suyun birçok özelliğinormal şatlarındaki özelliklerinden farklıdır. Örneğin yapısındaki hidrojen bağlarınınsıklığından kaynaklanan yaklaşık değeri 80 olan dielektrik sabiti sıcaklığınartmasıyla ani bir şekilde düşüş göstermektedir. Organik maddeler ile kirletilmişsuların temizlenmesinde kullanılan birçok proses arasında olan Subkritik suOksidasyonu suyun özelliklerinden dolayı tek olan karakteristiklere sahiptir. Böylecesu alternatif çözücü olarak kullanılabilir.Bu çalışmada, Anilin organik bileşiğin farklı sıcaklık ve basınçlarda hidrojenperoksit ve oksijen varlığındaki oksidasyon ve bozunma reaksiyonları incelenmiştir.Bozunma reaksiyonları küçük paslanmaz çelik tüp reaktörlerde, oksidasyon deneylerifarklı sıcaklık ve basınçlarda batch reaktörde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aşırı Isıtılmış Su(Subkritik Su) çerisinde Oksidasyon ReaksiyonlarıNeval BozerABSTRACTRecently, sub/supercritical carbondioxide and hot pressurized water had greatattention as solvent for organic compounds synthesis when environmental aspecttaking into account. During these reactions water and carbondioxide act as reactant,catalyst and also solvent roles.Water is named High temperature water or subcritical water which is underpressure and temperature that between 1000C - 374oC which is critical point?s water.Lots of properties of subcritical water is different than ambient water because ofincreasing pressure and temperature.For example, dielectirical constant of water,whose value is almost 80 and result from hydrogen bonds, is fallen off by increasingtemperature. Subcritical water oxidation that among the various types of procesesswhich can be used for treating aqueous wastes polluted with organic matter hasunique characteristics because of high temperature water. Thus water can usealtarnative solvent.In this research, the rates of degradation and oxidation of anilin, Pyrene andnaphthalene reagents in presence of excess oxygen and hydrogenperoxide and atdifferent temperature and pressure were investigated. Degradation reactions werecarried out in small stainless steel reactors. Oxidation experiments were carried outat different temperatures and pressures in batch reactor.