Doğal zirkonlurın tuzak parametrelerinin termolüminesans (TL) yöntemiyle belirlenmesi
Determining the trap parameters of natural zircons with thermoluminescence (TL) method
  1. Tez No: 183975
  2. Yazar: SELCEN GÜRLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KASIM KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Termolüminesans, zirkon, tuzak parametreleri
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZBu çalışmanın amacı, doğal Sri Lanka zirkonunun tuzak parametrelerinitermolüminesans (TL) yöntemiyle belirlemektir. Doğal zirkonun TL tepelerini incelemekiçin; tekrarlanan ilk yükselme (RIR), tepe biçimi (PS), artan doz (AD), bilgisayarla kor eğrisiayrıştırma (CGCD), Tm ( E a )- Tstop ve değişken ısıtma artışı değerleri (VHR) metotları90Sr / 90Ykullanılmıştır. Tüm ışınlamalar oda sıcaklığında (RT) ve 0.015 Gy/s doz oranında(2.27 MeV) β kaynağı kullanarak gerçekleştirilmiştir.Tm ( E a ) − Tstop ve CGCD metotları doğal zirkonun RT ile 400ºC arasındaki ana koreğrisinin en az 7 adet tepenin (P1-P7) süperpozisyonundan oluştuğunu göstermektedir. ADdeneyi, kor eğrilerinin biçimlerinde artan doz miktarıyla önemli bir değişiklik olmadığını vetüm tepelerin birinci derece kinetiğe sahip olduğunu belirtmektedir. CGCD and PS metotlarıise, P2'nin genel derece kinetiğine sahip olduğunu bulgulamıştır.Tm ( E a ) − Tstop tekniğinin uygulanmasından sonra; P1 kor eğrisinden kaybolmuş ve P2için RIR, CGCD ve PS metotlarıyla belirlenen aktivasyon enerjisi değerleri birbirine çokyakın çıkmıştır.P1 ve P2, oda sıcaklığında ve ışık almayan bir ortamda bir ay bekletildikten sonrasönüme uğramıştır. Bununla birlikte, P3 ve P4'ün ışıma şiddetleri toplamı orjinal değerinin%80'ine düşmüştür. Öte yandan; P5 , P6 ve P7 tepeleri bu bekletme sürecinden hemen hiçetkilenmemişler, ışıma şiddetleri toplamı sadece %5 oranında azalmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe aim of this study is to determine the trap parameters of natural Sri Lanka zirconby thermoluminescence (TL) method.The repeated initial rise (RIR), peak shape (PS), additive dose (AD), computerizedglow curve deconvolution (CGCD), Tm ( E a ) − Tstop , various heating rate (VHR) methods wereused to investigate TL glow peaks of natural zircon. All irraditions were carried out with90Sr / 90Y (2.27 MeV) β source at a dose rate of 0.015 Gy/s at room temperature (RT).Tm ( E a ) − Tstop and CGCD methods indicated that glow curve of natural zircon is thesuperposition of at least seven glow peaks (P1-P7) between RT and 400ºC.The AD experiment indicates that there are no significant changes in the shape of glowcurves with increasing dose levels and all of the peaks in the glow curve have first orderkinetics. The CGCD and PS methods indicate that P2 has general order kinetics.After the application of Tm ( E a ) − Tstop method, P1 disappeared from the glow curveand the E a values which are obtained by RIR, CGCD and PS methods for the P2 were veryclose values.P1 and P2 completely disappeared after 1 month storage in the dark room at RT.However, the total intensity of P3 and P4 was reduced to 80% of the original value. On theother hand; P5 , P6 and P7 were not considerably affected and the total intensity of these 3peaks faded only 5% during this storage period.Keywords : Thermoluminescence, zircon, trap parameters.