Ermenek barajındaki enfeksiyon uygulamaları ve geçirimsiz perde çalışmaları
Ermenek dam grouting applications and impervious curtain works
  1. Tez No: 183976
  2. Yazar: RESUL PAMUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enjeksiyon perdesi, enjeksiyon galerisi, F2 fayı, enjeksiyonalışı.iPDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com, Grouting curtain, grouting gallery, F2 fault, grout takesiiPDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZBu tez çalışmasında, Ermenek Barajı ve Hidroelektrik Santral projesinin,enjeksiyon uygulamaları, geçirimsiz perde tasarımı ve temel kaya arasındakiilişkisinin ortaya konmasını amaçlanmaktadır. Su kaçaklarını önlemek için barajgövdesinin sağ ve sol yakasında ve gövde altında enjeksiyon perdesi oluşturulmuştur.Enjeksiyon perdesi baraj temelini oluşturan Jura-Kretase yaşlı allokton kireçtaşıiçerisindedir. İnceleme alanı ve çevresinde geniş alanlarda yüzeyleyen Üst Kretaseofiyolitik melanj içerisinde blok şeklinde yeralan kireçtaşı, baraj aks yerinin sağ vesol yamaçlarında melanj içerisinde gömülü olarak izlenir. Sağ ve sol yakada dörderenjeksiyon galerisi bulunmaktadır. Her bir galeri arasındaki mesafe yaklaşık 62m'dir. Enjeksiyon perdesi bu galeriler içerisinde açılmış kuyular vasıtasıylayapılmaktadır. Kuyular, memba ve mansapta olacak şekilde enjeksiyon perdeeksenine göre açılmışlardır. Enjeksiyon 5 evreli daralan aralıklar yöntemi şeklinde(P;36m, S;12m, T;6m, Q;3m ve F;1,5m) uygulanmaktadır. Temeli oluşturan kireçtaşıkütlesi üç ayrı kaya kütlesinden oluşmaktadır. Birinci tip kısmen eklemli, dolgusuz,çatlaklı, masif az karstik, ikinci tip orta-yüksek eklemli, eklemler kısmen kildolgulu, orta-yüksek derecede karstik olan kireçtaşıdır. Diğer yandan fay veeklemlerin etkisiyle kaya tipi çok kırıklı-parçalı, dolgulu çatlaklar içeren ve çokkarstik kireçtaşı kütlesine dönüşmektedir. Böylece masif ve az çatlaklı-karstik kayakütlesinde yapılan basınçlı su deneylerinde düşük su kaçakları izlenirken, enjeksiyonuygulamalarında da 25-100 kg/m alışlar gerçekleşmiştir. Buna karşılık aşırı kırıklıparçalı zonlarda ise yapılan basınçlı su deneylerinde yüksek su kaçakları ve 10000kg/m'nin üzerinde enjeksiyon alışları meydana gelmiştir. Baraj aks yerinde izlenenF2 fayının etkisi ile ana süreksizlik ve karstlaşma zonları bu fayın yakın çevresindegelişmektedir.Sonuç olarak, fay, eklem ve tabakalanma yüzeyleri gibi süreksizlikler kayakütlesinin dayanımını olumsuz yönde etkilerken karstlaşma ve geçirimliliği dearttırmaktadır. Dolayısıyla benzer yapısal özellikler sunan diğer zonlarda ve diğerbenzer projelerde perde oluşturulurken elde edilen veriler model olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this thesis study, Ermenek Dam and HEPP grouting works, imperviousgrout curtain design relation with basement rock properties were purposed to explain.To prevent seepage trough dam foundation and banks, grout curtain will beconstructed in left and right banks and beneath the dam. Grout curtain will beconstructed in allocthonous, Jurassic-Creatceous limestone blocks. Limestone isplaced as a block in the Upper Cretaceous Ermenek ophiolitic melange basementwhich covers the study area and it?s wide around. Four galleries are located for leftand right banks. The distance between two galleries is about 62 m. Grout curtain isconstructed from drill holes in these grouting galleries. The holes are drilled onupside and downside in the galleries according to grout curtain axis. Generally fivegrouting closer spacing phases are applied (P;36m, S;12m, T;6m, Q;3m and F;1,5m).For limestone blocks of grout curtain, three type of rock masses can be described.First type, consist of good quality, partly jointed and empty opened cracks or closedcracks and partly karstified, massive limestone blocks. Second type is partly-highjointed, clay filled and middle-high karstified limestone block. On the other hand,main fault and major joint set together have a great effection rock type which hashighly broken zones, filled cracks and karstified zones. Thus, while good qualityrock types indicate low water loses and take maximum 25-100 kg/m grout, brokenand karstified rock zones indicate high water loses and take over 10000 kg/m grout.Main discontinuities and karstified zones are developed along F2 fault and it?s neararound in the dam axis.Consequently, discontinuities which are fault, joint and bedding surfacesnegative effect rock strength and increase karstification and permeabilitiy. On theother hand, these results can be used for similar structural properties zones and as amodel for similar grouting projects.