Vakum borulu parabolk oluk tüp güneş toplayıcılarının sıcak su üretiminde kullanılabilirliğnin araştırılması
Avability of parabolic trough solar collector with evacuated tube for domestic hot water production
  1. Tez No: 183979
  2. Yazar: EMİN DEMİRPOLAT
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. HATİCE ATMACA GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Enerji Verimi, Vakum Boru, Solar Energy, Energy Efficiency, Evacuated Tube
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZGünümüzde mevcut fosil yakıt rezervlerindeki azalma ve bu yakıtların oluşturduğuçevre kirliliği gibi problemler enerji ihtiyacının karşılanması için alternatif kaynaklarınkullanılması zorunlu hale gelmiştir. Uygulama alanı olarak yüksek potansiyele sahip olangüneş enerjisi; en umut verici, en bol, çevre kirliliği oluşturmayan kaynaktır. Ülkemiz önemligüneş enerjisi potansiyeline sahip bir bölgededir ve güneş enerjisi en çok evsel sıcak suüretiminde kullanılmaktadır.Bu çalışmada, vakum borulu parabolik oluk tip güneş toplayıcısının evsel sıcak suüretiminde kullanılabilirliği ve verimi belirlenmiştir. Deneylerde toplayıcı açıklık yüzey alanı1,6 m2 olan vakum borulu parabolik oluk tip güneş toplayıcısı kullanılmıştır. Yansıtıcı yüzeykrom-nikel alaşım sacla kaplanmıştır. Deneyler Mersin ilinde Ocak 2006 dönemindegerçekleştirilmiştir. Yapılan deneylerde toplayıcıya gelen toplam direkt ışınım miktarı 674,9W ile 917,5 W, akışkana kazandırılan enerji miktarı 69,65 W ile 1530,47 W arasındadeğişmiştir. Toplayıcı verimi % 43,3 ile % 50,02 arasında değişim göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn order to supply energy requirements, today, using alternative sources becamenecessary because of the problems such as decreasing of available fossil fuel sources andenvironmental pollution. The solar energy, which has wide range of application potential isthe most hopeful and unlimited energy without environmental pollution. Our country islocated in a big solar energy potential region and solar energy is mostly used for domestic hotwater production.In this research, efficiency and availability of parabolic trough solar collector withevacuated tube for domestic hot water production were experimentally evaluated. Thereflection surface of parabolic trough collector was made of chrome-nickel alloy. The aperturearea of parabolic trough collector was 1,6 m2. Experiments were done in Mersin in January of2006. During the experimental period, incoming direct irradiation amounts changed between674,9 W and 917,5 W. The energy output of the collector changed between 69,65 W and1530,47 W. During the experimental period, the average energy efficiency of the collectorchanged between % 43,3 and % 50,02.