Çamlıyayla (KD Mersin) güneyinin stratigrafisi
Stratigraphy of southern Çamlıyayla (NE) Mersin
- Tez No: 183980
- Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çamlıyayla (KD Mersin), Stratigrafi, Güzeller formasyonu, Litostratigrafi, Biyostratigrafi, Alt Eosen (Alt İlerdiyen-Orta Küviziyen), Biyozon.i, Çamlıyayla (NE Mersin), Stratigraphy, Güzeller formation, Lithostratigraphy, Biostratigraphy, Lower Eocene (Lower Ilerdian-Middle Cuisian), Biozone.ii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZBu çalışma, Çamlıyayla (KD Mersin) güneyinde toplam 30 km2'lik bir alandagerçekleştirilmiş, alanda Jura-Kretase yaşlı Cehennemdere formasyonu, Maastrihtiyenyaşlı Fındıkpınarı Karışığı, Alt Eosen yaşlı Güzeller formasyonu, Alt-Orta Miyosenyaşlı Kaplankaya formasyonu, Alt-Orta Miyosen yaşlı Karaisalı formasyonu olmaküzere 5 litostratigrafik birim ayırt edilmiştir.Bu çalışmada, Güzeller formasyonu ayrıntılı olarak incelenmiş, tanımı TürkiyeStratigrafisi Komitesi (1986) Standartlarına göre yapılmış, çalışma alanından alınan biradet tip kesit ve iki adet yardımcı kesitin bentik foraminiferlerin dağılımı tespit edilmiş,Alt İlerdiyen-Orta Küviziyen yaş aralığında, sığ bentik foraminiferlere göre, SBZ 5-SBZ 11 aralığındaki biyozonlar belirlenmiş, bu biyozonların Tetis kuşağındaki bazıbentik foraminiferlere uygunluğu saptanmış olmasına rağmen, genellikle farklıstratigrafik aralıklarda bulundukları gözlenmiştir. Biyozonlarda bulunan bentikforaminiferlerin yaşama ortamlarına göre, formasyonun Erken İlerdiyen-OrtaKüviziyen'de açık şelf-sınırlı şelf ortamında çökeldiği tespit edilmiştir. Güzellerformasyonundan tespit edilen biyozonlar, Alpin Kuşağında ve Türkiye'de bulunan aynıyaşlı yüzleklerdeki biyozonlarla karşılaştırılmış, Alpin Kuşağı'nda, Alt Eosenbiyozonlarında bollukla görülen aglütine kavkılı (Fallotella ve Cribrobulimina)foraminiferlerin yerini, rotaloidal (Rotalia, Miscellanea ve Kathina) formların aldığı,Discocyclina türlerinin Orbitolites ve Opertorbitolites türlerinin aldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis study was performed over the 30 km2 area at the south of Çamlıyayla (NEMersin), where five lithostratigraphic units were delineated in this study; the Jurassic-Cretaceous Cehennemdere formation, Maasrihtien Fındıkpınarı Complex, Lower EoceneGüzeller formation, Lower-Middle Miocene Kaplankaya formation and Lower-MiddleMiocene Karaisalı formation.The Güzeller formation was detaily examined in this study and described basedon the standart of Turkish Stratigraphy Committee (1986). Distribution of the benthicforaminifera of one typical section and two auxiliary sections were fixed. Biozones inbetween the SBZ5-SBZ11 interval were determined in the Lower Ilerdian-MiddleCuisian based on shallow marine benthic foraminifera in the study area. Although it wasfound that these biozones are coherent with the some benthic foraminifera in the TethysBelt, they were generally observed in the different stratigraphic interval. According tothe habitat of the benthic foraminifera found in the biozones, it was determined that theformation deposited in the open shelf-limited (protected) shelf during the Early Ilerdian-Middle Cuisian. The biozones, which were determined in the Güzeller formation, werecompared with the biozones in the similar aged outcrops in the Turkey and Alpine Belt;it was observed that rotaloidal (Rotalia, Miscellanea and Kathina) forms andspecies took agglutinate shell (FallotellaOrbitolides-Opertorbitolites andCribrobulimina) foraminifers and Discocyclina species places abundantly observed inthe Lower Eocene biozones of Alpine Belt respectively.