Eskişehir Alpu Ovası sulama şebekesinin sorunları ve çözüm önerileri üzerine bir araştırma
A research on the problems of Eskişehir Alpu Plain irrigation systems and solving possibilities
- Tez No: 184057
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİL GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Eskişehir Alpu sulama şebekesi, sulama şebekelerinin sorunları, Eskisehir Alpu irrigation system, the problem of the irrigation systems
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZETEskişehir Alpu Sulaması, Türkiye'nin ilk planlı sulama şebekelerinden birisi olmasınarağmen şimdiye kadar yüksek sulama performansına ulaşamamıştır. Bu çalışmada EskişehirAlpu sulama sisteminin sorunlarının tamamının mümkün olduğu kadar tespit edilmesineçalışılmıştır. Eskişehir Sulama şebekesinin tamamlandığı tarih olan 1959 yılından beri ciddibir bakım, onarım ve yenileme çalışması yapılmadığı ve şebekenin buna en yakın zamandaacilen ihtiyacı olduğu tespit edilmiştir. Sulama suyu gereksiniminin doruğa ulaştığızamanlarda, kanalların su iletim sistemi problemleri, bitki deseninin planlı olmaması vetarlaiçi geliştirme hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle sulamada uç noktalara kadar sulamasuyu ulaştırılması mümkün olamamaktadır. Ana kanalların büyük çoğunluğu toprakkanallardan oluşmuş ve bir kısmı şehir içinden geçmektedir. Bu durum ciddi su kaybına veşehirde su baskını riskine sebep olmakta bu sebeple de kanallar tam kapasiteylekullanılamamaktadır. Ayrıca bu durum ana kanallarının şehir atıklarıyla kirlenmesine nedenolmaktadır.2005,44 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEskişehir Alpu irrigation system in spite of the one of the first planned irrigation systems inTurkey has not been reached high level productivity up to now. In this study, the all of theproblems of the Eskişehir irrigation system have been determined as far as possible. TheEskişehir Alpu irrigation system has started to irrigation in 1959. The irrigation system ismust repair and restoration as a immediately in near future. The irrigation system has bigproblems to transport water on canals and fields. Internal development is insufficient andcrop pattern in this area is not planned. For that reason the irrigation water can not beingpumped as far as long distance between regulator and field. Some of the part of the maincanals are to pass along the center of the city. For that reason main canals can not be usedefficiently due to water lossand flood problem fort he city. In the other hand the water in thecanals are being polluted from dust of the city.2005,44 pages