Derece gün metodu ve Eskişehir için derece gün değerlerinin tespiti
Degree day method and determination of degree day values for Eskişehir
  1. Tez No: 184117
  2. Yazar: ÖMÜR AKBAYIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYDAR ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Derece gün, günlük ortalama sıcaklık, Eskişehir, Degree day, daily average temperature, Eskişehir
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
IVDERECE GÜN METODU VE ESK ŞEH R Ç N DERECE GÜNDEĞERLER N N TESP TÖmür AKBAYIRÖZETDerece gün, genel olarak günlük ortalama sıcaklıkla bir taban sıcaklığıarasındaki fark olarak tarif edilir. Günümüzde değişik amaçlar için geliştirilmiş çeşitliderece gün (DG) indeksleri bulunmaktadır. Bu derece gün indekslerinin başlıcalarışunlardır; Isıtma derece günler (IDG), Soğutma derece günler (SDG), Büyüme derecegünler (BDG), Donma derece günler (DDG), Erime derece günler (EDG). Derece gündeğerleri, yaygın bir kullanım alanına sahip olup, DG değerleri, değişik amaçlar içinkullanılabilmektedir. DG değerlerinin kullanıldığı uygulama alanlarından bazılarıaşağıda verilmiştir.konutlarda ısıtmada ve soğutmada kullanılacak gerekli enerjinin tespiti,bölgesel enerji gereksinimlerinin karşılaştırılması,enerji planlanması, enerji politikalarının belirlenmesi,ileriye doğru enerji ihtiyacının tespiti,ülke genelinde iklim bölgelerinin oluşturulması,optimum yalıtım kalınlığı tespiti,çeşitli bitki türleri için uygun alanların seçimi,bitkilerin çeşitli safhalarının ve hasat tarihlerinin tespiti,endüstriyel alanların seçimi,kar erimesi tahmini ve taşkın hesaplamalarında,don olaylarının boyutlarının belirlenmesi, don olaylarının şiddet ve sıklığınıntespitinde yaygın olarak kullanılmaktadır.Bu çalışmanın amacı Eskişehir için günlük ısıtma ve soğutma derece günlerinihesaplamaktır. Devlet Meteoroloji şleri Genel Müdürlüğü Eskişehir Bölge Müdürlüğütarafından 1994-2004 yılları arasında ölçülen günlük ortalama sıcaklık değerlerikullanılarak, Eskişehir ili için günlük ısıtma ve soğutma derece gün değerleri -12-29ºC aralığındaki taban sıcaklıkları için hesaplanmıştır. Hesaplanan günlük ısıtma vesoğutma derece gün değerleri tablo halinde verildi. Bu değerler Eskişehir için analizedildi.
Özet (Çeviri)
VDEGREE DAY METHOD AND DETERM NAT ON OF DEGREE DAYVALUES FOR ESK ŞEH RÖmür AKBAYIRSUMMARYA degree day is generally defined as the difference between the daily averagetemperature and a given base temperature. Nowadays; there are various degree dayindexes which developed for diverse purpose. These are the mainly degree day indexes:Heating Degree Days, Cooling Degree Days, Growing Degree Days, Freezing DegreeDays, Melting Degree Days. Degree day has widespread use and degree day is used indiverse purposes. Some of practice fields which degree days are used are as follows:determing necessary energy that is going to be used using in the buildings forheating and cooling,comparing regional energy requirements,planing energy, defining energy policies,determing energy necessity for future use,constituting climate regions in the country,determing optimum insulation thickness,selecting suitable fields for diverse plant varieties,determining harvest dates and diverse phases of plants,selecting for industrial fields,guessing for snow melting and calculating torrent,defining for dimensions of frost occurances, it is used widespread severity andfrequency determing,The purpose of this study is to determine daily heating and cooling degree daysfor Eskişehir. Daily avarage temperature records between 1994 and 2004 obtained takenfrom Eskisehir Directorate General of State Meteorology Office, Head of EskisehirDistrict were used to calculate degree days with base temperatures between -12-29 ºC.Daily heating and cooling degree days were given in tabular forms. The values wereanalyzed for Eskişehir.