Fen öğretiminde değerlendirme etkinlikleri üzerine öğretmen görüşleri (Van ili örneği)
The teachers' openions about assessment activities in science instructions (Example for Van)
- Tez No: 184237
- Danışmanlar: PROF.DR. SALİM ORAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Alternatif değerlendirme, Fen öğretimi, Gelenekseldeğerlendirme, Ölçme, Yapılandırıcı değerlendirme, Assessment, Constructive assessment, Evaluation, Measurement, Science teaching, Traditional assessment
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZETFEN ÖĞRET M NDE DEĞERLEND RME ETK NL KLER ÜZER NEÖĞRETMEN GÖRÜŞLER(VAN L ÖRNEĞ )BEGTAŞ DOĞAN, AzizeYüksek Lisans Tezi, Orta Öğretim Fen ve MatematikAlanları Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof. Dr. Salim ORAKEylül 2005, 108 sayfaBu çalışmada fen öğretimi süresince fen öğretmenlerinin değerlendirmeetkinlikleri ile ilgili görüşleri araştırıldı. Bu çalışmaya Van ili Merkez ilçesindeki41 ilköğretim okulunda görev yapan toplam 50 fen öğretmeni katıldı. Araştırmadabilgi toplama aracı olarak öğretmen anket formları düzenlenerek, öğretmenlerindeğerlendirme etkinlikleri üzerine görüşleri araştırıldı.Öğretmenlere uygulanan anketler beş bölümden ve alt maddeleri ile birliktetoplam 39 sorudan oluşmaktadır. Bu ölçme aracı beşli likert tipinde `Hiç=1', `Çokaz=2' , `Biraz=3' , `Oldukça=4' , `Tamamen=5' şeklinde derecelendirilmiştir.Anket sonuçları SPSS 10.0 ve MINITAB programlarıyla analiz edilmiştir.Buçalışma beş bölümden ibarettir. Birinci bölümde, araştırmanın problemi, amacı,önemi, varsayımları, sınırlılıkları ve gerekçelerine ve literatür bildirişlerine; ikincibölümde materyal, yöntem ve teknikler anlatılmış; üçüncü bölümde yapılan anketverilerinin analizleriyle elde edilen bulgulara ve tartışmalara; dördüncü bölümdesonuçlara; beşinci bölümde ise önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE TEACHERS? OPINIONS ABOUT ASSESSMENT ACTIVITIES INSCIENCE INSTRUCTION(EXAMPLE FOR VAN)BEGTAŞ DOGAN,AzizeMsc, Secondary Science and Mathematics EducationSupervisor: Prof. Dr. Salim ORAKSeptember 2005, 108 pagesIn this research the science teachers? opinions about assessment activitieswere studied. 50 science teachers from 41 primary schools in Van centerpartcipated in this research.Questionnaire forms have been used to gather data sothat we could examine the teachers? opinions about assement The constitutedquestionnaire used for teachers consists of 5 parts and 39 questions. Classifying toevaluate the answers in a five-scaled likert type from `Never=1?, `A few=2? , `Alittle=3? , `Rather=4? , `Completely=5?. The results are analysised in programmesSPSS 10.0 and MINITAB.This study consists of five chapters. In the first chapter the problem, aims,hypothesis, importance,limitations and reasons of the research and the litereturenotices were studied. In the second chapter the methodology , materials andmethods; ın the third chapter the findings of questionnaire and the discussions; inthe fourth chapter the results were given and in fifth chapter suggestions tookplace.