Isparta ili Ichneumonidae (Hymenoptera) türleri üzerine faunistik ve sistematik araştırmalar
Faunictic and sistematic investigations of Ichneumonidae species in Isparta province
- Tez No: 184313
- Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR AKSOYLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Hymenoptera, Ichneumonidae, Fauna, Isparta-Türkiye, Hymenoptera, Ichneumonidae, Fauna, Isparta-Turkey
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ivÖZETBu çalışmada, Isparta ili ve ilçelerinde Ichneumonidae faunası belirlenmesiamaçlanmıştır. Nisan 2001-Temmuz 2003 tarihleri arasında yapılan araştırmasonucunda; Pimplinae'den 13, Tryphoninae'den 6, Cremastinae, Diplazontinae'den3'er, Ctenopelmatinae, Ophioninae, Anomaloninae ve Banchinae'den ikişer,Campopleginae, Metopiinae, Acaenitinae ve Collyriinae'den birer tür olmak üzeretoplam 12 altfamilya'ya ait 25 cins ve buna bağlı 37 tür saptanmıştır. Bunlararasında: Strongylopsis abdominalis (Kasparyan), Tromatobia ornata (Gravenhorst),Tryphon auricularis (Thomson), Thibetoides acerbus (Viktorov), Temeluchatricolorata (Sedivy), Pion crassipes (Homgren) ve Anomalon cruentatum (Geoffroy)Türkiye faunası için yeni kayıtlardır. Çalışma kapsamında, tespit edilen her türün,sinonimleri, genel coğrafik dağılışı ve biliniyorsa konakları verilmiştir.Sonuç olarak bu çalışmayla, Türkiye faunasına 7 yeni tür katılmış ve Isparta ili veilçeleri için Ichneumonidae faunası ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTThe aim of this study was to determine the Ichneumonidae fauna of Isparta and itsvicinity. As a result of this investigation, conducted in April 2001- July 2003, a totalof 37 species belonging to 25 genara and 12 subfamilies have been recorded in theresearch area;13 species from the Pimplinae, 6 from Tryphoninae, 3 each ofCremastinae and Diplazontinae, 2 each of Ctenopelmatinae, Ophioninae,Anomaloninae and Banchinae, and 1 each of Campopleginae, Metopiinae,Acaenitinae and Collyriinae. Among the species collected from Isparta,Strongylopsis abdominalis (Kasparyan), Tromatobia ornata (Gravenhorst), Tryphonauricularis (Thomson), Thibetoides acerbus (Viktorov), Temelucha tricolorata(Sedivy), Pion crassipes (Homgren) and Anomalon cruentatum (Geoffroy) are newrecords for the Ichneumonidae fauna of Turkey. The synonyms and generaldistribution of all species were given on the basis of literatures, as well as knownhost information.Consequently, The Ichneumonidae fauna of Isparta and adjecent areas werepresented and 7 more new records were added to the Turkish fauna by this study.