Karaçam (Pinus nigra Arnold.) ve kızılçam (Pinus brutia Ten.) odunundaki polisakkarit karakterizasyonu ve miktarı ile lignin miktarı üzerine kromatografik ve spektrofotometrik araştırmalar
The chromatographic and spectrophotometric researching for characterization of polysaccharide, amount of polysaccharide and amount of lignin in wood sample of crimean pine (Pinus nigra Arnold.) and brutian pine (Pinus brutia Ten.)
- Tez No: 184327
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Karaçam (Pinus nigra Arnold.), Kızılçam (Pinus brutia Ten.), Odun Polisakkaritleri, Lignin, İnce Tabaka Kromatografisi, Anthron Yöntemi, Crimean Pine (Pinus nigra Arnold.), Brutian Pine (Pinus brutia Ten.), Wood Polysaccharides, Lignin, Thin Layer Chromatography (TLC), AnthronMethod
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
iiÖZETOdun, termokimyasal ve kimyasal üretim proseslerinde, spesifik parçalanmaürünlerine ayrıştırılarak kullanılmaktadır. Özellikle odun polisakkaritleri (selüloz vepolyozlar), odun dönüşüm proseslerinde, hidroliz işleminin uygulanmasıylaligninden ayrılır ve ileriki işlemlere ana ürün niteliği taşıyan monosakkaritbirimlerine parçalanır. Araştırmamızda Karaçam (Pinus nigra Arnold.) ve Kızılçam(Pinus brutia Ten.) odununa ait örnekler, çalışma materyali olarak seçilmişlerdir.Örneklere uygulanan asit hidrolizi sonucunda lignin ve asit çözünür lignin miktarıtespiti ile toplam lignin miktarına ulaşılmıştır. Hidrolizat içerisinde toplanmış olanpolisakkarit yapıtaşı birimlerinin (monosakkaritler) kalitatif ve kantitatif analizi içinİnce Tabaka Kromatografisi (İTK) ile spektrometrik anthron yöntemi kombinasyonukullanılmıştır.Karaçam ve Kızılçam odunu örneklerine uygulanan analizler sonucu elde edilenbulgular, ilgili literatür verileri doğrultusunda değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTWood is used in thermochemical and chemical production process by decomposing itinto specific fission products. Wood polysaccharides (cellulose and polyoses) inparticular separate from lignin with the application of hydrolysis procedure in thewood conversion process and separate into monosaccharide units which have thequality of major yield for the forthcoming processes. Samples of crimean pine (Pinusnigra Arnold.) and brutian pine (Pinus brutia Ten.) wood have been used as thestudy material in our research.As a result of the acid hydrolisation applied on samples total amount of lignin hasbeen reached with the fixation of lignin and solvable lignin acid amount. Thin layerchromatography (TLC) and the combination of spectrometric anthron method hasbeen used for the calitative and cantitative analysis of polysaccharide frame workunits (monosaccharides) collected in the hydrolisation.Findings obtained as a result of the analyses applied on crimean pine (Pinus nigraArnold.) and brutian pine (Pinus brutia Ten.) wood have been evaluated in hormonywith the related literature data.