Isparta bölgesi doğal kızılçam (Pinus brutia ten. )-karaçam (Pinus nigra Arnold. var. pallsiana (Lamb. ) holmboe) karışık meşcerelerinde artım ve büyüme ilişkileri
Relationships between growth and increment in natural mixed brutia pine (Pinus brutia ten. ) and crimean pine (Pinus nigra Arnold. var. pallsiana (Lamb. ) holmboe) in Isparta forest region
- Tez No: 128264
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL ELER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Karaçamı, Kızılcam, Karışık Meşcere, Anatolian black pine, brutian pine, mixed stands
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
İÜ ÖZET Karışık meşcereler, silvikültür, hasılat ve gen kaynakları yönünden önemli alanlardır. Kızılcamın Anadolu karaçamı ile geçiş zonunda oluşturdukları karışık meşcerelerde büyüme özellilerinin incelenmesi amacıyla Isparta yöresinde bu araştırma yürütülmüştür. Çalışmada 12 deneme alam alınmıştır. Ayrıca, 3 deneme alanında kızılcam ve Anadolu karaçamı ağaçlarında gövde analizi yapılmıştır. Deneme alanlarının orta bonitet alanlar olduğu belirlenmiştir. Deneme alanları ve gövde analiz ağaçlarından elde edilen verilerle yapılan işlemler sonucunda, kızılcamın karaçama göre daha fazla çap, boy ve hacim yaptığı belirlenmiştir. Boy büyümesi yönünden karaçam ileri yaşlarda kızılcamı geçerek, kızılcamı yan siperine almaktadır. Gençleştirme çalışmalarında karaçama 2-3 yaş boy üstünlüğü verilmesi doğru olacağı sonucuna varılmıştır. Kızılcamın Anadolu karaçamı ile karışık meşcereleri sınırlı alanda yayıldığı için, bu tür alanların gen kaynaklan olarak var oluşlarının devam ettirilmesi gerektiği düşünülmektedir. Bu nedenle uygun işletme amaçları belirlenmeli ve amaca göre, bu alanlar işletilmelidir
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Mixed stands are important for siMcuture, yield and gene resources. Mixed stands of Brutian pine (Pinus brutia Ten.) and Anatolian black pine [Pinus nigra Arnold, subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe] were studied to find out the mutual growth relationships of these two species in İsparta Forest Region. In this study 12 sites were sample from İsparta natural forest. In addition, 3 additative sites were selected to perform stem analysis. All of these sites were characterized by medium-quality sites in terms of productivity. Results from these study sites Brutian pine showed better performance man Anatolian black pine in terms of diameter, height and volume growth. Therefore, Anatolian black pine should be given a 2-3-year head-start during regeneration. However, in late-rotation, Anatolian black pine surpasses Brutian pine in terms of height growth suppressing them from the sites. Because of the limited distribution of these kind of Brutian - Anatolian black pine mixed stands, it was suggested that these stands should be protected for gene conservation purposes. For this reason, new management objectives should be denned for these stands and must be managed in accordance with those of the new objectives.