Mobilya tasarımında X için tasarım metodolojisi yaklaşımı
Design methodology approach for X in furniture design
- Tez No: 843512
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM SİNANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: DFX, KFY, yatak başlığı, mobilya tasarımı, kalite evi, DFX, QFD, bed head, furniture design, house of quality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Son yıllarda ürün tasarım alanında önemli gelişmeler yaşanmış, müşteri gereksinimlerini ve tercihlerini tasarım sürecine dahil etmenin önemi vurgulanmıştır. Kalite Fonksiyon Yayılımı (KFY), müşteri ihtiyaçlarını mühendislik spesifikasyonlarına sistemli bir şekilde çevirme konusunda güçlü bir metod olarak ortaya çıkmıştır, bu da tasarımcılara müşteri beklentileriyle uyumlu ürünler geliştirmelerini sağlamaktadır. KFY uygulamasını başlık tasarımında tamamlamak için DFX konsepti bulunmaktadır. DFX prensiplerini KFY sürecine dahil ederek, tasarımcılar başlık tasarımının erken aşamalarında üretilebilirlik, güvenilirlik, bakım kolaylığı ve maliyet etkinliği gibi kritik faktörleri etkili bir şekilde ele alabilirler. Bu entegrasyon, sadece müşteri gereksinimleri ve tasarım özellikleri değil, aynı zamanda üretim, montaj ve ürünün genel yaşam döngüsü ile ilgili pratik düşünceleri de içeren bütüncül bir yaklaşım sunar. KFY ve DFX arasındaki işbirliği, tasarımcılara müşteri beklentilerini karşılayan ve aynı zamanda verimlilik, kalite ve uzun vadeli performans açısından ön plana çıkan başlık tasarımları oluşturmalarını sağlar. Bu çalışma, KFY ve DFX metodolojilerinin entegrasyonunu kullanarak müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde özelleştirilmiş başlık ürünleri oluşturmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, there have been significant developments in the field of product design, highlighting the importance of incorporating customer needs and preferences into the design process. Quality Function Deployment (QFD) has emerged as a robust methodology for systematically translating customer requirements into engineering specifications, enabling designers to develop products that align with customer expectations. To complement the application of QFD in header design, the concept of DFX (Design for Excellence) is available. By integrating DFX principles into the QFD process, designers can effectively address critical factors such as manufacturability, reliability, ease of maintenance, and cost-effectiveness during the early stages of header design. This integration provides a comprehensive approach that takes into account not only customer requirements and design features but also practical considerations related to manufacturing, assembly, and the overall product lifecycle. The collaboration between QFD and DFX empowers designers to create header designs that not only meet customer expectations but also excel in terms of efficiency, quality, and long-term performance. This study aims to develop customized header products that meet customer needs by using the integration of QFD and DFX methodologies.