A tabu search algorithm for sparse placement of wavelencth converting nodes in optical networks
Optik ağlarda dalgaboyu dönüştüren düğümlerin seyrek konuşlandırması için bir tabu araştırma algoritması
  1. Tez No: 184707
  2. Yazar: NAMIK ŞENGEZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EZHAN KARAŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dalga Boyu Bülüşumlü Coğullama Kullanılan Ağlar, Dalgao us ü u ş g gBoyu Dünüştürücüler, Dünüştürücü Konuşlandırılması, Tabu Araştırmao us u u u o us u u u s svi, Wavelength Division Multiplexing Networks, Wavelength Converters, Converter Placement, Tabu Searchiv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
üOZET˙ ğ ü üş üOPTIK AGLARDA DALGABOYU DONUSTURENüğü ˙ ˙şË™ ˙DUGUMLERIN SEYREK KONUSLANDIRILMASI ICIN BIRşË™TABU ARASTIRMA ALGORITMASIşNamık SengezerşElektrik ve Elektronik Mühendisliği Bülümü Yüksek Lisansu g ou u uTez Yüneticisi: Yard. Doş. Dr. Ezhan Karaşano c sEylül 2004uDalga Boyu Bülüşumlü Coğullama kullanılan bütünüyle optik ağlar, şok yükseko us ü u ş g uu u g c ubant genişliği sağlamalarıyla artan yüksek hızda veri taşıma ihtiyacı işin en umitsg g u s c üverici şozümler arasındadır. Bütünüyle optik ağlarda veri kaynaktan hedefecü u uu u gyalnızca optik alanda, elektronik forma dünüştürülmeden iletilir ve her ışık yolu,o us u u syolu uzerindeki bütün linklerde aynı dalga boyunu kullanmak zorundadır. Buü uukısıtlama, dalga boyu süreklilik kısıtı olarak bilinir. Optik dalga boyu dünüşumü, bu kısıtlamayı kaldırarak ve dalga boyu süreklilik kısıtını gevşeterek optik ağlarınu s gbaşarım ve kapasitesini arttırabilir. Ancak, optik dalga boyu dünüşumü zors o us ü uve pahalı bir teknolojidir. Bu şalışmada, kısıtlı sayıda dalga boyu dünüştürencs o us udügumün durağan trafikli şok fiberli bir ağda konuşlandırılması problemini in-uğü u g c g sceledik. Dalga boyu dünüştüren düğumlerin en iyi konuşlandırılması, polinomo us u ug ü szamanda şozülemeyen tam bir problemdir. Bu problem işin tabu araştırma ta-cü u c sbanlı buluşsal bir algoritma ünerdik. Algoritmanın amacı en az sayıda dalgas oboyu dünüştüren düğum konuşlandırarak ağda kullanılan toplam fiber sayısıo us u ug ü s gaşısından tüm dalga boyu dünüşumünün başarımını elde etmektir. Algoritmanınc u o us ü u u sübaşarımını en iyi şüzümlerle karşılaştıran sayısal sonuşlar sunulmuştur. Onerilens co u ss c svalgoritma oldukşa tatmin edici sonuşlar vermektedir ve güreceli olarak düşukc c o us ühesaplama karmaşıklığı ile büyük ülşekli ağlara da uygulanabilir.sg u u oc g
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA TABU SEARCH ALGORITHM FORSPARSE PLACEMENT OF WAVELENGTHCONVERTING NODES IN OPTICALNETWORKSNamık SengezerşM.S. in Electrical and Electronics EngineeringSupervisor: Asst. Prof. Dr. Ezhan KaraşansSeptember 2004All-optical Wavelength Division Multiplexing networks, providing extremelylarge bandwidths, are among the most promising solutions for the increasingneed for high-speed data transport. In all-optical networks, data is transmittedsolely in the optical domain along lightpaths from source to destination withoutbeing converted into the electronic form, and each lightpath is restricted to usethe same wavelength on all the links along its path. This restriction is known asthe wavelength continuity constraint. Optical wavelength conversion can increasethe performance and capacity of optical networks by removing this restrictionand relaxing the wavelength continuity constraint. However, optical wavelengthconversion is a difficult and expensive technology. In this study, we analyze theproblem of placing limited number of wavelength converting nodes in a multi-fiber network with static traffic demands. Optimum placement of wavelengthconverting nodes is an NP-complete problem. We propose a tabu search basedheuristic algorithm for this problem. The objective of the algorithm is to achievethe performance of full wavelength conversion in terms of minimizing the totaliiinumber of fibers used in the network by placing minimum number of wavelengthconverting nodes. Numerical results comparing the performance of the algorithmwith the optimum solutions are presented. The proposed algorithm gives quitesatisfactory results, it also has a relatively low computational complexity makingit applicable to large scale networks.