Design and analysis of finite arrays circumferentially origented printed dipoles on electrically large coated cylinders
Elektriksel olarak büyük dielektrik kaplı silindirler üzerindeki çevresel doğrultuda faz dizimli baskı dipollerinin incelenmesi ve tasarımı
- Tez No: 184709
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAKUR BEHÇET ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Conformal phased arrays, Method of moments, Green?s function, Coated cylinders
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
üOZETË üü Ë ËELEKTRIKSEL OLARAK BUYUK DIELEKTRIKËË Ë ü Ë ËşKAPLI SILINDIRLER UZERINDEKI CEVRESELğ ËËË ËDOGRULTUDA FAZ DIZILIMLI BASKIË ËË Ë ËDIPOLLERININ INCELENMESI VE TASARIMIBarış GünersuElektrik ve Elektronik Mühendisliği Bülümü, Yüksek Lisansu g ou u uTez Yüneticisi: Yard. Doş. Dr. Vakur B. Ertürko c uAğustos, 2004gKonformal antenler ve anten dizileri mobil iletişim sistemleri, füzeler, uşaklars u cve uzay mekikleri gibi şeşitli uygulama alanlarında kullanılmaktadır. Bu uygu-cslamalarda, estetik ve aerodinamik koşulların yerine getirilmesi ve radar kesitsalanının düşurülmesi gibi amaşlarla konformal anten ve anten dizilerine ihtiyaşusü u c cvardır. Silindirsel yüzeyler uzerindeki antenler ve anten dizileri pratikteki şoğuu ü cgeğimli yüzeyin silindir olarak ifade edilebilmesi ve de silindir geometrisinin doğalg u gü(kanonik) bir geometri olması nedeniyle üzel bir üneme sahiptir. Ote yan-o odan, silindir yüzeyine monte edilmiş olan anten ve anten dizileri işin mevcutu s colan tasarım ve analiz metodları ya yaklaşık tekniklerdir ya da küşuk antens uc üdizileri işin geşerlidir. Buna karşılık kısa zaman ünce bahsedilen problemleric c s oşüzmek uzere Momentler Metodunu (MoM) uzamsal bülgedeki Green fonksiy-co ü oonu ile birleştiren karma bir metod üne sürülmüştür. Bu tezde süzü edilens o u u us u oukarma MoM/uzamsal bülgedeki Green fonksiyonu metodu kullanılarak dielek-otrik kaplı dairesel silindirler uzerindeki faz dizilimli baskı dipolleri incelenmek-ütedir. Bu metodun etkinliği ve doğruluğu momentler metoduyla şozülen in-g g g cü utegral denkleminin şekirdeğini oluşturan Green fonksiyonunun hesaplanmasınac g sbağlıdır. Green fonksiyonunun uzamsal bülgede değişik ama kesişen bülgelerdeg o gs s ogeşerli olan uc değişik yüksek frekans tabanlı güsterimi mevcuttur: Düzlemselc üş g s u o ugüsterim, en dik eğimli yol (SDP) güsterimi ve Fourier Serisi (FS) güsterimi. Buo g o odeğişik güsterimler en doğru ve en etkin şozümü elde etmek amacıyla değişmeligs o g cü u u gsolarak kullanılmaktadır. Bu şalışmada şozümün daha doğru ve etkin olmasıcs cü u u gamacıyla metod uzerinde şeşitli iyileştirmeler yapılmıştır. Anten dizisinin veü cs s suzerine monte edildiği yapının şeşitli parametrelerinin değişmesiyle sistem per-ü g cs gsformansının değişimine bakılmıştır. Sonuşlar daha ünce yayınlanan bir spektralgs s c ovvibülge methoduyla karşılaştırılarak metodun doğruluğu güsterilmiştir. Ayrıca, ek-o ss g go ssen doğrultusunda uzanan dipol anten dizileri ve düzlemsel anten dizileriyle per-g uformans karşılaştırması yapılarak kavisin ve dipol doğrultusunun anten dizisininss gperformansı uzerindeki etkisi incelenmiştir.ü sAnahtar süzcükler : Konformal faz dizilimli antenler, Momentler metodu, Greenoufonksiyonu, Dielektrik kaplı silindirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDESIGN AND ANALYSIS OF FINITE ARRAYS OFCIRCUMFERENTIALLY ORIENTED PRINTEDDIPOLES ON ELECTRICALLY LARGE COATEDCYLINDERSBarış GünersuM.S. in Electrical and Electronics EngineeringSupervisor: Assist. Prof. Dr. Vakur B. ErtürkuAugust, 2004Conformal antennas and arrays are used in a wide range of applications includ-ing mobile communication systems, missiles, aircrafts and spacecrafts. In theseapplications, the conformality is required for aesthetic and aerodynamic con-straints and reducing the radar cross-section. Antennas and arrays conformal tothe cylindrical host bodies are particularly important since cylindrical geometrycan be used to approximate most of the practical problems and it is a canonicalgeometry. However, the available design and analysis tools for antennas/arraysconformal to cylindrical host bodies are either approximate methods or restrictedto small arrays. Recently, a hybrid method based on Method of Moments (MoM)combined with a Green?s function in space domain is proposed to solve the afore-mentioned problem. In this work this method is used to analyze ï¬nite, phasedarrays of circumferentially oriented printed dipoles conformal to the dielectriccoated electrically large circular cylinders. The accuracy and eï¬ciency of themethod comes from the computation of the appropriate Green?s function whichis the kernel of the electric ï¬eld integral equation to be solved via MoM. Thereare three diï¬erent high-frequency based representations for the Green?s functionin the spatial domain which are valid in diï¬erent but overlapping regions: Planarrepresentation, steepest descent path (SDP) representation and the Fourier Series(FS) representation. These diï¬erent representations are used interchangeably toobtain the most accurate solution that requires the least amount of computationaltime. Several modiï¬cations on the method are made in this work to increase theeï¬ciency and accuracy of the solution. The eï¬ects of the array and host bodyparameters on the performance of the array are presented. The results are com-pared with a previously published spectral domain solution to show the accuracyiiiivof the method. Also, performance comparisons with those of the cylindrical ar-rays of axially oriented dipoles and planar arrays are made to observe the eï¬ectsof curvature and the dipole orientation on the performance of the array.