Reaktif Tekstil Boyalarında Alternatif Reaktif grupların Denenmesi
Evaluation of Alternative Reactive Groups on Reactive Textile Dyes
- Tez No: 184777
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ALICILAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Chemical Engineering, Engineering Sciences, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Reaktif boyalar, tetrazin, pamuk, çektirme, fiksaj
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
REAKTİF TEKSTİL BOYALARINDA ALTERNATİF REAKTİFGRUPLARIN DENENMESİDoktora TeziMustafa TUTAKGAZİ ÜNİVERİSTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜAralık 2006ÖZETReaktif boyaların tekstil ürünlerinin renklendirilmesinde kullanımı güngeçtikçe artmaktadır. Bu sınıfı; kolay uygulama yöntemleri, yüksek renkhaslıkları, bütün renk gamını sağlamaları ve parlaklıkları öne çıkarmaktadır.Bu çalışmada reaktif boyarmaddelerde yeni bir reaktif grup olarak tetrazinyapısı denenmiş ve boyama performansı deneysel olarak araştırılmıştır. Buamaçla değişik sıcaklık ve koyuluklarda boyama verimleri hesaplanmış, renkkoordinatları ve haslıklar belirlenmiş; bu değerler triazin boyalar için eldeedilen değerlerle kıyaslanmıştır. Sonuç olarak; monoklor tetrazin boya ileerişilen etkinliğin diklor trizain boyadakine kıyasla düşük olduğu, ancak farkınçok büyük olmadığı ve özellikle ılık boyama şartlarında kullanılabileceğindendolayı enerji tasarrufu sağlayacağı ileri sürülmüştür.Bilim Kodu : 912.1.128
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF ALTERNATIVE REACTIVE GROUPSON REACTIVE TEXTILE DYES(Ph. D. Thesis)Mustafa TUTAKGAZI UNIVERSITYINSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGYDecember 2006ABSTRACTUse of reactive dyes have increased gradually on coloration of textile products.This group appreciated with easily applicable method, high fastness properties,all color shades and their brillants. In this study, tetrazine was applied as a newreactive group and dyeing performance was experimentally evaluated. For thispurpose, dyeing yields were calculated at different temperatures and depths,color coordinates and fastnesses were determined; these values were comparedwith those of triazinyl dyes. It was observed that the efficiency ofmonochlorotetrazinyl dyes was lower than that of dichlorotriazinyl ones;however, the difference between efficiencies is not very high and energyconsumption decreases because cotton can be dyed at mild conditions.Science Code : 912.1.128Key Words : Reactive dyes, tetrazine, cotton, exhaustion, fixationPage Number : 149Adviser : Prof. Dr. Ahmet ALICILAR