Yerfıstığında (Arachis hypogaea L.) verim ve verim unsurlarının korelasyon ve path katsayısı analizi üzerinde bir araştırma
An investigation of determination for correlation and path analysis of yield and yield component in peanut (Arachis hypogaea L.)
  1. Tez No: 184919
  2. Yazar: MELTEM TÜRKERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZER SİNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: NC-7, Yerfıstığı, Çeşit, Path, Korelasyon, NC-7, Peanut, variety, Path, Correlation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Çukurova Bölgesinde NC-7 yerfıstığı çeşidi ile yürütülen bu çalışmada, eldeedilen korelasyon analizi sonuçlarına göre; meyve verimini, 100 tohum ağırlığı(0.871), 100 meyve ağırlığı (0.789), bitki başına meyve verimi (0.696), iç oranı(0.858), II. Kalite meyve ağırlığı oranı (0.700) ve yağ oranının (0.842) olumlu yöndeetkilediği, bitki başına meyve sayısının (-0.630) ise olumsuz yönde etkilediğisonucuna varılmıştır.Path analiz sonuçlarına göre; meyve verimini en yüksek oranda, olumluyönde ve doğrudan etkileyen verim unsurları sırasıyla, 100 meyve ağırlığı (0.8346),bitki başına meyve verimi (0.4537), iç oranı (0.2987), 100 tohum ağırlığı (0.1902) veyağ oranı (0.1171) olduğu saptanmıştır. Bu nedenle NC-7 yerfıstığı çeşidinde meyveverimini arttırmak için yapılacak ıslah çalışmalarında; 100 meyve ağırlığı ve bitkibaşına meyve veriminin önemli kriterler olarak kullanılabileceği sonucunavarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, of which field experiments were layout as to NC-7 peanutvariety in Çukurova Region, positive correlation between fruit yield and weight of100 seed (0.871), weight of 100 fruit (0.789), fruit yield per plant (0.696), internalratio (0.858), weight of second quality fruit (0.700) and ratio of oil (0.842) wasconcluded, while there exists negative correlation between fruit yield and number offruit per plant.As a result of Path Analysis, the yield characteristics which directly affect theyield and are the highest can be listed as weight of 100 fruit (0.8346), fruit yield perplant (0.4537), internal ratio (0.2987), weight of 100 seeds (0.1902) and ratio of oil(0.1171). Consequently, it is concluded that in improvement facilities, weight of 100fruit and fruit yield per plant can be utilized as main criterion.