Adana ili gıda sanayindeki işletmelerin performanslarının değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
A research on the performance assessment of food businesses in Adana province
  1. Tez No: 184920
  2. Yazar: NURİ DOĞAN ATAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. YAŞAR GÜRGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, İşletme, Economics, Agriculture, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Kriterleri, şletme şletmePerformansı, Standartlar.I, Performance, Business Performance Criteria, Business Performance, Standards.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZADANA L GIDA SANAY ŞLETMELER N PERFORMANSLARININDEĞERLEND R LMES ÜZER NE B R ARAŞTIRMANuri Doğan ATAKUŞÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARIM EKONOM S ANAB L M DALIDanışman : Prof. Dr.Yaşar GÜRGEN2006, Sayfa : 54Yıl :Jüri : Prof. Dr.Yaşar GÜRGENProf. Dr. Faruk EMEKS ZProf. Dr. Saliha KIRICIBu çalışma ile; Tarıma Dayalı Gıda Sanayi şletmelerinin performanslarınıölçüp ölçmediklerini belirlemek; işletme performansı ölçümü yapan işletmelerin,performanslarını ölçerken şletme Performans Kriterleri kullanıp kullanmadıklarınıtespit etmek amaçlanmıştır. Bu amaçla; bir tarım bölgesinde olan Adana iliaraştırma alanı olarak seçilmiştir. Adana ilindeki işletmelerin; şletme PerformansKriterlerine yaklaşımına ek olarak, uluslararası otoritelerce kabul görmüşstandartlara sahip olup olmadıklarının da irdelenmesi amaçlanmıştır.Araştırma kapsamındaki işletmelerden, şletme Performans Kriterlerinikullanarak performanslarını ölçen işletmelerin oranı % 94,1 olarak belirlenmiştir.şletmelerin tümünün; şletme Performans Kriterlerinden kalite boyutuna önemverdiği tespit edilmiştir. Performansını ölçmeyen sadece bir işletme olduğu, bununda bir kamu işletmesi olduğu sonucuna varılmıştır.Araştırma kapsamındaki işletmelerin % 76,5'i Türkiye'de Türk StandartlarıEnstitüsü'nce de kabul görmüş ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi belgesinesahip oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.SC. THESISA RESEARCH ON THE PERFORMANCE ASSESSMENT OF FOODBUSINESSES IN ADANA PROVINCENuri Doğan ATAKUŞDEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr.Yaşar GÜRGENYear : 2006, Pages: 54Jury : Prof. Dr.Yaşar GÜRGENProf. Dr. Faruk EMEKS ZProf. Dr. Saliha KIRICIThis study aims to determine whether agri-food industries measure theirperformances and, if so, whether they use Business Performance criteria in theirmeasurements. Adana province, located in an agricultural region, was selected forthis purpose. It was also aimed to analyze whether agri-food businesses in Adanaprovince have internationally recognized standards in addition to BusinessPerformance Criteria.It was concluded that all companies surveyed (94.1%), except one publiccompany, were applying Business Performance Criteria Approach and placinggreater importance on quality dimension in their performance measurement. 76.5 %of the companies have ISO 9001-2000 Quality Management System Certificate,which was recognized by Turkish Standards Institute.