Vücut kitle indeksi (VKİ) ve yaşam kalitesi ilişkisi
  1. Tez No: 645968
  2. Yazar: BURHAN GÜÇ
  3. Danışmanlar: UZMAN MURAT ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Vücut kitle indeksi, Yaşam kalitesi, Aile Sağlığı Merkezi, Body mass index, life quality, Family Medicine Center
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş: İnsanların yaşam kalitesi soyut ve somut birçok faktörden etkilenebilmektedir. Örneğin yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, sigara ve alkol alışkanlıkları, hastalık durumu, VKİ ve daha birçok faktör sayılabilir.Yapılan çalışmalarda dünyada ve ülkemizde obezite oranları gittikçe artmaktadır.Bu da beraberinde birçok sağlık sorunu oluşturabilmektedir. Daha çok obezite ile ön plana çıkan VKİ doğrudan veya dolaylı olarak yaşam kalitesini etkileyebilmektedir. Amaç: Sosyodemografik verilerle birlikte VKİ'nin yaşam kalitesi üzerine olası etkisinin tespit edilmesi. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız, SBÜ İstanbul Bağcılar Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi,Bağcılar (Güneşli) Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne 01.03.2020-31.05.2020 tarihleri arasında başvuran 244 hastaya tarafımızca oluşturulan anket ile yapılmıştır. Anketimiz , sosyodemografik verileri içeren sorular ve yaşam kalitesi ölçeği kısa form (SF-36) sorularından yapılmıştır. Bu çalışmada istatistiksel analizler NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (Utah, USA) paket programı ile yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metotların (ortalama, standart sapma, sıklık ve yüzde dağılımları) yanı sıra Shapiro – Wilk normallik testi ile değişkenlerin dağılımına bakılmıştır. Normal dağılım gösteren değişkenlerin çoklu grup karşılaştırmalarında tek yönlü varyans analizi, alt grup çalışmalarında Tukey çoklu karşılaştırma testi, ikili grupların karşılaştırmasında bağımsız t testi, Normal dağılım göstermeyen değişkenlerin çoklu grup karşılaştırmalarında Kruskal Wallis testi, alt grup çalışmalarında Dunn's çoklu karşılaştırma testi, ikili grupların karşılaştırmasında Mann Whitney U testi, nitel verilerin karşılaştırmalarında ki-kare testi kullanılmıştır. Sonuçlar, anlamlılık p < 0,05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmamızda yaş grupları arasında mental sağlık, canlılık ve mental sağlık bileşenleri hariç diğer SF-36 alt parametrelerinde istatiksel anlamlılık tespit edilmiştir. Cinsiyet grupları arasında sosyal fonksiyon ve mental sağlık bileşenleri hariç diğer SF-36 alt parametrelerinde istatiksel anlamlılık tespit edilmiştir. Medeni durum gruplarına bakıldığında fiziksel fonksiyon, sosyal fonksiyon, fiziksel rol fonksiyon, emosyonel rol fonksiyon, ağrı, genel sağlık, fiziksel sağlık bileşenlerinde istatiksel olarak anlamlılık tespit edilmiştir.Sigara grupları arasında fiziksel fonksiyon, mental sağlık, canlılık, ağrı, FSB ve MSB ölçeklerinde istatiksel anlamlılık tespit edilmiştir. Alkol kullananlarda fiziksel fonksiyon, mental sağlık, canlılık, ağrı ve FSB ölçek puanları istatiksel olarak anlamlı olup ölçek puanları daha yüksek tespit edilmiştir. Evde yaşam durumu gruplarımız arasında sadece genel sağlık açısından istatiksel anlamlılık tespit edilmiştir. Eğitim gruplarımız arasında fiziksel fonksiyon, fiziksel rol fonksiyon, ağrı, genel sağlık ve FSB ölçeklerinde istatiksel anlamlılık tespit edilmiştir.İş durumu çalışma gruplarımız arasında genel sağlık ve MSB hariç diğer ölçeklerde istatiksel anlamlılık tespit edilmiştir. Hastalık grupları arasında fiziksel fonksiyon, sosyal fonksiyon, fiziksel rol fonksiyon, ağrı ve FSB puanları istatiksel anlamlılık tespit edilmiştir. VKİ grupları arasında fiziksel fonksiyon ve ağrı ölçeklerinde istatiksel anlamlılık tespit edilmiştir Sonuç: Yaşam kalitesi genç yaş grubunda, erkeklerde, bekarlarda, sigara içmeyenlerde,alkol içenlerde, herhangi bir işte çalışanlarda, eğitim durumu yüksek olan bireylerde ve eşlik eden hastalığı olmayan bireylerde daha yüksek bulunmuştur. Obezlerin yaşam kalitesi diğer VKİ ix gruplarından düşük bulunmuştur. Normal kilolu bireylerin yaşam kalitesi genellikle diğer VKİ gruplarından daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction: A person's life quality can be under the influence of many concrete or abstract factors. For example, age, sex, marrital status, level of education, smoking or alcohol consumption, illness status, BMI and many other factors can be counted. Acoording to research literature, obesity is on the increase in our country and all over the World. This can cause a lot of health problems. BMI, which comes to the foreground more with obesity, can affect life quality directly or indirectly. Purpose: Determining the possible effects of BMI with socio-demographic data. Material and Methods: Our research has been carried out on 244 patients who came to our Bağcılar (Güneşli) Primary Care Clinic, İstanbul Bağcılar Health Applications and Research Center, University of Health Sciences, through a survey. Our survey consisted of questions asking for socio-demographic data and a short form of a life quality scale (SF-36). The statistical analyses of our research were applied utilizing the package program NCSS( Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (Utah, USA). Aside from the descriptive statistical methods (mean, standard deviation, mode, and percentage), Shapiro – Wilk normality test was utilized to analyze the distribution of the variables. We used oneway anaylsis of variance in the multiple group comparisons of variables with a normal distribution, Tukey multiple comparison test for subgroup analyses, independent t test in the comparison of dual groups, Kruskal Wallis test in multiple group comparison of variables which don't display a normal distribution, Dunn's multiple comparison test for subgroup analyses, Mann Whitney U test for dual group comparisons, and ki-kare test for qualitative data. Findings: In our research, statistical significance was found in SF-36 parameters between age groups., aside from the mental health, liveliness, and mental health components. Besides social function and mental health components, statistical significance was found in the other SF-36 sub-parameters in gender groups. In marrital status groups, the single group scored higher in physical fuction, social function, physical role function, emotional role function, pain, general health, and physical health components, and the gap was statistically significant. In smoking groups, we found statistical significance in physical function, mental health, liveliness, pain, physical health components and mental health components. In alcohol consumers, statistical significance was found in physical function, mental health, liveliness, pain, and physical healh components, and the scaling scores were higher. In illness groups, physical function, social function, physical role function, pain, and physical health component scores were statistically significant. Statistical significance was found in BMI groups, in physical function and pain scales. Results: The quality of life has been found to be higher in young age groups, men, single people, non-smokers, alcohol consumers, people who are employed in a job, people with a higher level of education, and people without any co-existent disease. The life quality of obese people was found to be lower than the other BMI groups. The life quality of individuals at a normal weight was found to be generally higher than the other BMI groups.