Güç elektroniği devrelerinin bilgisayar destekli analizi
The analysis with supported computer of power electronic circuits
  1. Tez No: 185079
  2. Yazar: NESLİHAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH CEVDET İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güç Elektroniği Sistemleri, Güç Elektroniği Devreleri, AA-DA Konverter, DA-DA Konverter, AA-AA Konverter, DA-AA Konverter( nverter), Yarı letken Güç Anahtarları, Modelleme, PSPICE Benzetimi, MATLAB/SIMULINK Benzetimi, Power Electronic Systems, Power Electronic Circuits, AC-DC Converter, DC-DCConverter, AC-AC Converter, DC-AC Converter(Inverter), Semiconductor Power Devices, Modelling, PSPICE Simulation, MATLAB/SIMULINK Simulation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziGÜÇ ELEKTRON Ğ DEVRELER N NB LG SAYAR DESTEKL ANAL ZNeslihan ŞAH NFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüElektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü2006, Sayfa:97Son yıllarda güç yarı iletken teknolojilerinde meydana gelen ilerlemeler, güç elektroniğidevrelerinin yer aldığı sistemlerin kullanımını arttırmıştır. Güç elektroniği sistemleri ev eşyalarındanuzay sistemlerine, aydınlatmadan ısıtmaya, haberleşmeden enerji iletimine ve depolanmasına kadargeniş bir alanda kullanılır.Sistemlerin birçoğunun giriş karakteristiği mevcut şebeke karakteristiğinden farklıdır. Güçelektroniği devrelerinin görevi yükün gereksinim duyduğu giriş karakteristiğini elde etmektir. Elektrikgücünün dönüşümü ve kontrolü yarıiletken güç elemanlarının (BJT, MOSFET, SCR, GTO, IGBT,TR AK …) açık veya kapalı durumlu bir anahtar olarak kullanılması sonucu olur.Bu tez çalışmasında, güç elektroniği sistemlerinin bilgisayar destekli analizi yapılmıştır.Ayrıca yarı iletken güç elemanları kullanılarak yapılan güç dönüşümü teknikleri hakkında bilgiverilmiştir.Tezin temel konusu olarak güç elektroniği sistemlerinden güç çeviricileri esas alınmış vePSPICE ve MATLAB/SIMULINK bilgisayar programları yardımıyla modellemesi yapılarak sonuçlarıverilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE ANALYSISWITH SUPPORTED COMPUTER OFPOWER ELECTRONIC C RCU TSNeslihan ŞAH NFirat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciecesDepartment of Electric and Electronics Engineering2006, Pages: 97Recently, developments in power semiconductor technology has increased the use of systemsthat incluede power electronic circuits. Power electronic systems are widely used in home appliances,space systems, ligthing, heating, communication, energy transmission and storing.Some of systems input characteristics are different from network characteristic. The duty ofpower electronic circuits is providing input characteristic that needed by load. Power energyconverting and controlling, occur with semiconductor power devices (BJT, MOSFET, SCR, GTO,IGBT, TR AK …) used like a turn on -turn off state switch.In this thesis, computer aided analysis of power electronic systems has been made. And,informations has been given about power convert tecniquies that used semiconductor power devices.Thesis basis topic, power convertors in power electronic systems have been based and resultshave been given that modelling with help of computer programme as PSPICE andMATLAB/SIMULINK