AISI 304 östenitik paslanmaz çeliğinin işlenebilirliğine ısıl işlemin etkisi
The effect of heat treatment on the machinability of AISI 304 austenitic stainless steel
  1. Tez No: 185256
  2. Yazar: VEDAT TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEBELİ ÖZEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Östenitik paslanmaz çelik, ısıl işlem, işlenebilirlik, aşınma, sıvanma, Austenitic stainless steel, heat treatment, machinability, wear, built up edgeI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziAISI 304 ÖSTEN T K PASLANMAZ ÇEL Ğ N NŞLENEB L RL Ğ NE ISIL ŞLEM N ETK SVedat TAŞDEM RFırat üniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine Eğitimi Anabilim Dalı2006, Sayfa :73AISI 300 serisi paslanmaz çelikler sanayide kullanılan toplam çelik kullanımınınyaklaşık %65-70 oranını oluşturmaktadır. Özellikle östenitik paslanmaz çelikler yapılarındabulunan yüksek krom içeriğinden dolayı oldukça iyi bir korozyon direncine sahiptirler.Günümüzde bu çelikler genellikle petro-kimya, kimya, gıda endüstrileri ve diğer birçok alandayaygın olarak kullanılmaktadır.Ancak işlem anında bu çeliklerin kesici takıma sıvanmasından dolayı bu malzemelerinişlenebilirliği ve takım ömrü önemli derecede etkilenmektedir. Takım aşınmasını hızlandıran enönemli etkenlerden bir tanesi de bu malzemelerin yapısında bulunan Ni ve Si elementleridir.şlenebilirlik oranını arttırabilmek için farklı şartlarda ısıl işlemin denemesi büyük avantajsağlayacaktır.Bu çalışmada, AISI 304 östenitik paslanamaz çeliği önce, 1050 oC' de 1 saathomojenleştirme tavlamasına tabi tutularak suda soğutulmuştur. Daha sonra aynı numuneler700 oC' de 30 dk., 90 dk. ve 240 dk. bekletilerek ikinci bir ısıl işlem görmüştür. Bu şekilde ısılişlem şartlarının malzemenin işlenebilirliğine olan etkisi araştırılmıştır.Deneyler, CNC torna tezgahında, kesme hızı, ilerleme miktarı ve talaş derinliği işlemeparametrelerinin bu malzeme için önerilen standartlar içerisinde farklı aralıklardadeğiştirilmesiyle gerçekleştirilmiştir.Sonuç olarak, ısıl işlemin farklı işleme parametrelerine bağlı olarak malzemeninişlenebilirliğini etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE EFFECT OF HEAT TREATMENT ON THEMACH NAB L TY OF AISI 304 AUSTEN T C STA NLESS STEELVedat TAŞDEM RFırat UniversityGraduate School of ScienceDepartment of Mechanical Education2006, Page:73The AISI 300 series of stainless steels represent the largest group (65-70%) of total inuse. Especially, the austenitic stainless steels have excellent corrosion resistance due to the highchromium content. Today, these steels have generally found application areas such as petro-chemistry, chemistry, food and other good industries.However, the machinability and tool life are greatly restricted due mainly to the built upedge properties of these steels during machining. One of the most efficient parameter whichsignificantly effects the tool life is the Ni and Si elements in microstructure. To improve themachinability characteristics of these steels, different heat treatment conditions may providesome advantage.In this study, the AISI 304 austenitic stainless steels was firstly annealed at 1050 oC for1 hour and quenched. After quenching the same specimens were heat-treated again at 700 for 30min, 90 min and 240 min, respectively. In this way, the effect of the heat treatment conditionson machinability of material was investigated.In the experiments, different setting of cutting speed, feed rate and depth of cut wereused in the allowance standard of ISO. Different combinations of these machining parameterswere tested using factorial experimental design method.As a result, it was observed that the heat treatment conditions were effected themachinability of material depending on the different machining parameters.