Zamana-bağlı schrödınger denkleminin reel dalga fonksyonları cisinde çözümü ve c+h2 reaksiyonuna uygulanması
The soluation of the dependent schrödinger equation by using real wave functions and its application to c+h2 reaction.
- Tez No: 185325
- Danışmanlar: PROF.DR. FAHRETTİN GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Reaktif Saçılma, C(1D)+H2, Tesir Kesitleri, Reactive Scattering, C(1D)+H2 Reaction, Cross Sections
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziZAMANA-BAĞLI SCHRÖD NGER DENKLEM N N REEL DALGA FONKS YONLARIC NS NDEN ÇÖZÜMÜ VE C(1D)+H2 REAKS YONUNA UYGULANMASIlker ARMAĞANFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Anabilim Dalı2006,Sayfa:51Bu çalışmada zamana bağlı Schrödinger denkleminin reel dalga paketi tekniği ileçözümü araştırıldı ve üç boyutta C ( 1D ) + H 2 (ν , j ) â CH (ν ı , j ı ) + H reaktif saçılma problemineuygulandı.Schrödinger denklemi toplam açısal momentum kuantum sayısının sıfır değeri için,Hamiltonyen dönüştürme tekniği kullanılarak ve sadece dalga fonksiyonunun reel kısmının yayılımısağlanarak çözüldü. Hamiltonyen operatörünün dalga fonksiyonu üzerindeki etkisi Fourier Dönüşümüve Kesikli Değişken Gösterimi teknikleri yapıldı. Dalga paketi Fourier Grid metodu ile analiz edilerekbireysel kuantum seviyeleri arasındaki reaksiyon ihtimaliyetleri hesaplandı. Capture tekniğikullanılarak J>0 durumları için diferansiyel tesir kesitleri hesaplandı. Bütün J kuantum durumlarıüzerinden diferansiyel tesir kesitleri toplanarak toplam tesir kesitleri elde edildi ve toplam tesirkesitlerinin Boltzmann dağılımına göre ortalaması alınarak saçılma hız sabitleri elde edildi.Bölüm 1 de reaksiyon kinetiği ile ilgili bazı temel kavramlar ve fiziksel anlamlarıözetlenmiştir. kinci bölümde zamandan bağımsız ve zamana bağlı hareket denklemleri çıkarıldı venükleer ve elektronik hareketin ayrdedilmesi üzerinde duruldu. Dördüncü bölümde Schrödingerdenklemi için çözüm metotları verildi. Beşinci bölümde C ( 1D ) + H 2 (ν , j ) â CH (ν ı , j ı ) + Hsaçılma problemi için üç boyutta zamana bağlı kuantum mekaniksel hareket denklemleri çıkartılmış vedenklemlerin çözümünden reaksiyon ihtimaliyetleri, toplam reaksiyon tesir kesitleri ve termal hızsabitleri için ifadeler elde edilmiştir. Altıncı bölümde ise C ( 1D ) + H 2 (ν , j ) â CH (ν ı , j ı ) + Hreaksiyonu için elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE SOLUTION OF THE TIME DEPENDENT SCHRÖDINGER EQUATION BY USINGREAL WAVE FUNCTIONS AND ITS APPLICATION TO C(1D)+H2 REACTIONlker ARMAĞANFırat UniversityGraduate School of Science and TechnologyDepartment of Physics2006, Page: 51In this study, the solution of the time-dependent Schrödinger equation based on usingthe real wave packet technique has been described and applied to three dimensionalC ( 1D ) + H 2 (ν , j ) â CH (ν ı , j ı ) + H reactive scattering.The Schrödinger equation at zero total angular quantum number has been solved byusing the functional mapping of the Hamiltonian operator and propagating only the real part of thewave function. The operation of the Hamiltonian operator on the wave function has been performed byFourier Transformation and Discrete Variable Representation techniques. The Fourier Grid analysismethod has been used to analyze the final wave function and extract the transition probabilities fromit. The partial cross sections for J>0 have been estimated by Capture method. The integral crosssections have been calculated by summing the partial cross sections over all J states and the thermalrate constants were calculated by Boltzmann averaging of the integral cross sections over all energies.In section 1, some basic concepts related to reaction kinetics have been discussed. Insection 2, quantum time-independent and time-dependent equations of motion have been derivedwhile in section 3 the nuclear and electronic motions have been separated. In section 4, the most usedmethods for the solution of the time-dependent Schrödinger equation have been explained in details.In section 5, three dimensional quantum mechanical equations of motion forC ( 1D ) + H 2 (ν , j ) â CH (ν ı , j ı ) + H reactive scattering have been derived and from the solutionsof these equations, the expressions for the state-to-state, state-to-all reaction probabilities, integralcross sections and thermal rate constants have been obtained. In section 6, the results obtained forC ( 1D ) + H 2 (ν , j ) â CH (ν ı , j ı ) + H reaction have been discussed.