Elazığ şehir kanalizasyonunun keban baraj gölü?ne döküldüğü bölgeden yakalanan balıklarda streptokokusların araştırılması
Investigation of streptococci in fish caught from region of elaziğ city sewage discharged into keban dam lake
  1. Tez No: 185324
  2. Yazar: NECDET İLKER KAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA SARIEYYÜPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Streptococcus faecalis, balık, kültür yöntemiV, Streptococcus faecalis, fish, culture methodVI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZETELAZIĞ ŞEHİR KANALİZASYONUNUN KEBAN BARAJ GÖLÜ'NE DÖKÜLDÜĞÜBÖLGEDEN YAKALANAN BALIKLARDA STREPTOKOKUS' LARIN ARAŞTIRILMASIYüksek Lisans TezNecdet İlker KANFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüSu Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı2006, Sayfa: 42Bu çalışmada; Elazığ şehir kanalizasyonunun Haringet çayına karıştıktan sonra Keban barajgölüne döküldüğü bölgeden yakalanan 127 adet farklı balık mikrobiyolojik olarak incelenerekStreptokokus'lar araştırıldı. Bu balıkların karaciğer, bağırsak ve solungaçlarından Todd-Hewitt brothve Columbia agar besiyerlerine ekimler yapıldı. Toplam 83 izolatın 30 (% 36,1) adetinin gram pozitifkok olduğu belirlendi. Elde edilen gram pozitif koklara katalaz, hemoliz, safrada üreme, % 6,5NaCl'lu besiyerinde üreme ve karbonhidrat fermantasyon testleri uygulandı.Buna göre Keban Baraj Gölü Koçkale bölgesinden avlanan 127 adet balıktan 83mikroorganizma izolasyonu yapıldı. Bunlardan 5 (% 3.9)' inin Streptococcus faecalis olarakidentifikasyonu gerçekleştirildi.İzole edilen bu bakterinin balıklarda hastalık oluşturmasının yanısıra; insanlarda daendokardit, idrar yolları enfeksiyonları, intra abdominal apseler, yara ve dekübitus enfeksiyonları,nadiren menenjit, pnömoni ve septisemi gibi hastalıklara neden olduğu dikkate alındığında bu etkeninKoçkale bölgesindeki diğer balıklar, su canlıları ile çevre ve insan sağlığı açısından önemli olduğugörülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION OF STREPTOCOCCI IN FISH CAUGHT FROM REGION OF ELAZIĞCITY SEWAGE DISCHARGED INTO KEBAN DAM LAKEMaster ThesisNecdet İlker KANFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Aquaculture2006, Page: 42In this study, Streptococci were isolated and identified by culture method in 127 fish caughtfrom Koçkale Region of Keban Dam Lake where Elazığ City sewage is discharged. For this; livers,gills and guts specimens of 127 different fish were taken and to growth bacterial colonies, Todd-Hewitt broth and Columbia agar were used. After that every 30 (%36,1) of 83 isolates weredetermined as gram positive cocci. Obtained Gram positive 30 cocci were applied a series of tests asCatalase, Haemolysis, growth in % 6,5 NaCl, growth in Bile-Aesculine agar and acid fromcarbonhidrates.As a result, 83 microorganisms were isolated from 127 fish caught from Koçkale Region ofKeban Dam Lake and 5 (% 3,9) of 83 microorganisms were Streptococcus faecalis.Because Streptococci causes important diseases both humans such as endocarditis, intraabdominal abscess, urethral problems, wounds, decubitus infections, meningitis, pneumonia,septicemia and fish should be taken into consideration. In the light of data from this study, thesebacterial agents can be hazardous for fish, other living organisms in water and human health