Binaların güney cephelerinin bir güneş enerjili ısıtıcı olarak kullanılmasının deneysel olarak araştırılması
An experimentally investigation of building-south sides by using a solarwall
  1. Tez No: 185371
  2. Yazar: BAHAR SAYIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CELAL SARSILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Havalı Güneş Kolektörü, Solarwall, Isıtma Sistemleri.VIII, Solar energy, air-ventilated solar collector, solarwall, heating systems.IX
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBİNALARIN GÜNEY CEPHELERİNİN BİR GÜNEŞ ENERJİLİ ISITICIOLARAK KULLANILMASININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASIBahar SAYIMFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine Eğitimi Anabilim Dalı2005, Sayfa: 62Mevcut olan enerji kaynaklarının tükenmekte oluşu, yeni enerji kaynaklarınınaraştırılması ve geliştirilmesini gerektirmektedir. Bu durum dünyada olduğu gibi ülkemizde deyoğun ilgi gören bir konudur. Alternatif enerji kaynakları arasında güneş enerjisi en iyialternatif enerji olarak ortaya çıkmaktadır.Bu çalışmada; binaların ısıtılması amacıyla kullanılmak üzere, güneş enerjili havalıtoplayıcı tasarımlanmış ve imal edilerek uygulanmıştır. Tasarlanan bu yeni güneş enerjili havalıtoplayıcı, deney için inşa edilmiş olan iki odalı, biri kolektörlü diğeri kolektörsüz, deney evineuygulanarak güneşli günlerde sıcaklık farkında artış sağladığı görülmüştür.İmal edip denemiş olduğumuz bu toplayıcılı kollektörün, yeni yapılacak olan okulların,camilerin, depoların ve binaların güneye bakan dış cephelerine uygulanmasıyla, ülkemizinenerji talebindeki artışların azalacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisAN EXPERIMENTALLY INVESTIGATION OFBUILDING-SOUTH SIDES BY USING A SOLARWALLBahar SAYIMFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mechanical Education2005, Page: 62As the current energy resources run out, researcing and developing new energyresources are needed. This situation is the matter that gets more attention in our countryas well as in the world. Alternative. Solar energy among alternative energy resourcesemerges as the best alternative energy.In this study; air collector with solar energy, which is aimed at heating buildings,is planned and applied through producing. It is seen that it provides increase in the heatdifference in sunny days through this new air collector with solar energy planned isapplied to test house which is constructed for test and has two rooms, one has collectorand the other has no.It is thought that increases in the demand of energy of our country will decreasethrough this collector collector that we produced, tested is applied to south-lookingother sides of the buildings, tanks, mosques and schools that will be newly constructed.