Farklı düzeyde protein ve enerji içeren karma yemlerinetlik piliçlerde verim üzerine etkisi
Effects of diets including different levels of protein and energy on broilers performance
  1. Tez No: 185483
  2. Yazar: ALİ ÖZBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. VEYSEL AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Etlik piliç, protein ve enerji düzeyleri, karma yem, Broiler, protein and energy levels, diets
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZETFarklı Düzeyde Protein ve Enerji çeren Karma Yemlerin Etlik Piliçlerde VerimÜzerine EtkisiAli ÖZBEKBu çalışmada, farklı düzeylerde enerji ve protein içeren karma yemlerin etlik piliçperformansı üzerine etkisi araştırılmıştır. Toplam 42 gün süren araştırmada 288 adet etlikcivciv kullanılmıştır. Bu civcivler 3 gruba ayrılmıştır. lk 10 gün sırasıyla 1. gruba % 24HP, 3200 kcal/kg ME, 2. gruba % 23 HP, 3100 kcal/kg ME ve 3. gruba % 22 HP, 3000kcal/kg ME içeren yemler, 11-21. günler arasında 1. gruba % 23 HP, 3200 kcal/kg ME, 2.gruba % 22 HP, 3100 kcal/kg ME, 3. gruba % 21 HP, 3000 kcal/kg ME içeren yemler, 22-42. günler arasında 1. gruba % 22 HP, 3200 kcal/kg ME, 2. gruba % 21 HP, 3100 MEkcal/kg ve 3. gruba % 20 HP, 3000 ME kcal/kg içeren yemler verilmiştir. Etlik piliçlerinrasyonlarında enerji ve protein düzeyinde sağlanan artışların performansı artırdığısaptanmıştır. Sonuç olarak etlik piliçlerin büyüme ve yemden yararlanma oranlarınınkarma yemin enerji ve protein düzeylerinin etkisi altında olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEffects of Diets Including Different Levels of Protein and Energy on BroilersPerformanceAli ÖZBEKThis study aimed to investigate the effects of different energy and protein levels of diets onbroiler performance. Two hundred and eighty eight broilers were used. The birds weredivided into treatment groups. These groups received following diets: 1. group; 24 % crudeprotein, 3200 kcal/kg ME, 2. group; 23 % crude protein, 3100 kcal/kg ME, 3. group; 22 %crude protein, 3000 kcal/kg ME during 10 days from the beginning of experiment. 1.group; 23 % crude protein, 3200 kcal/kg ME, 2. group; 22 % crude protein, 3100 kcal/kgME, 3. group; 21 % crude protein, 3000 kcal/kg ME between 11-21 days. 1. group; 22 %crude protein, 3200 kcal/kg ME, 2. group; 21 % crude protein, 3100 kcal/kg ME, 3. group;20 % crude protein, 3000 kcal/kg ME between 22-42 days. It was found that increasingcrude protein and energy levels in broiler rations increased live weight gain. As a result,growth and feed conversion ratio of broilers were affected by energy and protein level ofthe diet.