Yapraktan demir uygulamasının bazı soya [Glycine max. (L.) merrill] çeşitlerinde verim ve verim unsurları ile önemli kalite özelliklerine etkisi
The effects of leaf nutrient with iron applications on yield and yield components with important quality characters in some soybean [Glycine max. (L.) merrill] cultivars
  1. Tez No: 185589
  2. Yazar: TURHAN CİVELEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELİM AYTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Soya, demir, yaprak gübresi, verim, yağ oranı, Soybean, Iron, foliar fertilizer, yield, oil ratio
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
iYAPRAKTAN DEM R UYGULAMASININ BAZI SOYA [Glycine max (L.) Merrill]ÇEŞ TLER NDE VER M VE VER M UNSURLARI LE ÖNEML KAL TEÖZELL KLER NE ETK SÖZETÇalışma, Bafra Samsun şartlarında pH'sı yüksek, kireçli ve demir düzeyiyetersiz olan çiftçi arazisinde üç tekrarlamalı olarak bölünmüş parseller denemedesenine göre 2004 yılında yürütülmüştür. Ana parsellerde Savoy, AP-2292 veA-3127 çeşitleri, alt parsellere ise demirin yapraktan % 0.2'lik konsantrasyonundauygulama sayıları (Kontrol, 1 kez, 2 kez, 3 kez ve 4 kez) faktör olarak yer almıştır.Çalışmada doz farklılığı olmayıp her bir yapraktan gübrelemede % 0,2 konsantrasyondaFe-EDDHA uygulanmıştır. Demir elementinin uygulanması; hazırlanan solüsyonunpülverizatörle yaprakların tamamen ıslatılması şeklinde gerçekleştirilmiştir. lkuygulama, ilk üç yaprakçıklı hakiki yaprağın tam olarak ortaya çıktığı V1 devresindebaşlayıp çiçeklenme öncesinde 15 günlük aralıklarla yapılmıştır.Demir uygulama sayılarının tane verimi ve ham yağ verimine etki etmediğiancak, tanenin kalitesini belirleyen azot oranı ve yağ asitleri kompozisyonunuetkilediği tespit edilmiştir. Uygulamanın istatistiksel manada bin dane ağırlığına etkisiönemli bulunmuş ve ilk bakla boyu yüksekliğine, dallanmaya ve bakla sayısına etkiettiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
iiTHE EFFECT OF LEAF NUTRIENT WITH IRON..APPLICATIONS ONYIELD AND YIELD COMPONENTS WITH IMPORTANT QUALITY CHARACTERSIN SOME SOYBEAN [Glycine max. (L.) Merrill] CULTIVARSABSTRACTThis study was conducted to determine effects of foliar spray applications ofyield, yield components and some quality characters of soybean in Bafra, SamsunEcological Condition at 2004.A field experiment was implemented in diveded plots experimental desing withthree replication. In this study, foliar fertilizer was Ferriplex ® Gr (Fe- EDDHA w/w 6 %).Foliar treatment were sprayed on plants between V1 stage and floerescence everyfifteen days. At that study hadn?t different doses aplications altought foliar treatmentwere spreyed four times (0, 1, 2, 3, 4) in the cocentration of 0,2 % Fe- EDDHA on theplants. Cultivars were Savoy, AP-2292 and A-3127. There were investigated; seedyield per decar, plant height, first pod heihgt, branch number, seed per plant, 1000seed weight, fatty acid oil and protein contents.As a result foliar treatment were effected 1000 seed weight, percent fatty acidand protein contents. Althought other characters did not effect as statisticaly, the seedyield was decreased while increasing foliar spray fertilize.