Tritikale esasına dayalı etlik piliç karma yemlerinde ksilanaz enzimi kullanımının performans üzerine etkileri
The Effects of xylanase enzyme supplementation to triticale based broiler diets on the performance
  1. Tez No: 185604
  2. Yazar: ASUMAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET TURAN TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tritikale, ksilanaz enzimi, etlik piliç, performans, Triticale, xylanase enzyme, broiler chicken, performance
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
iiiÖZETTritikale Esasına Dayalı Etlik Piliç Karma Yemlerinde Ksilanaz EnzimiKullanımının Performans Üzerine EtkileriBu araştırmada, tritikale varyeteleri (Tatlıcak 97 ve Karma 2000) esaslı karma yemlerefarklı düzeylerde ksilanaz enzimi (Safizym XP 20) ilavesinin etlik piliçlerin canlıağırlığı, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yem değerlendirme sayısı, karkas ağırlığı,karkas randımanı, gövde ağırlığı, yenilebilir sakatat ağırlıkları (kalp, karaciğer ve taşlık)ve ölüm sayısına etkileri araştırılmıştır. Araştırmada, tritikalenin her iki varyetesininağırlıklı bulunduğu gruplar ve bu gruplara ait karma yemlerin biri kontrol ve diğerlerine% 0.05, % 0.1 ve % 0.15 düzeylerinde ksilanaz enzimi ilave edilmesiyle toplam 8 grupoluşturulmuştur. Deneme 3 tekerrürlü olarak yürütülmüş olup her bir tekerrürde 31hayvan olmak üzere her grupta 93 adet ve toplamda 744 adet günlük yaşta erkek etlikcivciv (Ross-308) kullanılmıştır. Deneme sonunda elde edilen verilere göre; Tatlıcak 97esaslı karma yemlerle beslenen etlik piliçlerin 3. hafta sonundaki canlı ağırlık ve canlıağırlık artışı ortalamaları, Karma 2000 esaslı karma yemlerle beslenenlere göre dahayüksek bulunmasına rağmen (P0.05). Tatlıcak 97 esaslı karma yemlerlebeslenen etlik piliçlerin yem tüketimi, Karma 2000 varyetesi ile beslenenlere göre 0-3.hafta ve deneme genelinde (0-6. hafta) istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P0.05). Tritikale varyetelerine dayalı karma yemlere farklıdüzeylerde ksilanaz enzimi ilavesiyle, canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi,yem değerlendirme sayısı, karkas değerleri ve yenilebilir sakatat ağırlıkları ortalamalarıarasındaki farklılık istatistiki olarak önemli bulunmamıştır (P>0.05). Ayrıca elde edilenverilerde, tritikale varyetesi ile ksilanaz enzimi arasında herhangi bir interaksiyonsaptanmamıştır (P>0.05). Bu araştırma sonuçlarına göre, etlik piliçlerin beslenmesinde,yüksek düzeyde (% 50-55) tritikalenin kullanılabileceğini ve ksilanaz enzimi ilavesininetlik piliçlerin performansı üzerine önemli bir etkisinin olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTThe Effects of Xylanase Enzyme Supplementation to Triticale Based Broiler Dietson the PerformanceIn this research, effects of xylanase enzyme (Safizym XP 20) supplementation atdifferent levels to triticale varieties ((Tatlıcak 97 and Karma 2000) based broiler dietson feed intake, feed conversion ratio, live weight, live weight gain, carcass weight,carcass yield, defeathered body weight, edible giblets (i.e. heart, liver, gizzard) weightand mortality rate were investigated. At the beginning of the study, chicks were divideda total of eight groups that were fed with two different triticale varieties andsupplemented with a level of 0, 0.05, 0.1 and 0.15 % xylanase enzyme, respectively.Trial was conducted with 3 replicates and 31 birds in each replicate, 93 birds in eachtreatment and a total of 744 day-old male broiler chicks (Ross-308). Even though resultsshowed that broiler fed with Tatlıcak 97 based diet for first 3 weeks had higher liveweight, and weight gain than those fed with Karma 2000 based diet (P0.05). Broilers fed withTatlıcak 97 based diet had higher feed intake (P0.05). Xylanase enzyme supplementation to twotriticale varieties based diets did not improve live weight, weight gain, feed intake, feedconversion, carcass characteristics and defeathered body weight (P>0.05). There wasno interaction between triticale variety and xylanase enzyme supplementation in broilerdiets for any examined data (P>0.05). These results showed that triticale could be addedinto broiler diets at high levels (50-55 %) and xylanase enzyme did not improveperformance in broilers.