X-ışınları kırınımı ile C22H10N4O2, C36H42O3, C14H11N2O2Cl, C16H16N2O3 ve C22H16N4O organik moleküllerinin kristal yapılarının incelenmesi
Investigation of crystal structure of C22H10N4O2, C36H42O3, C14H11N2O2Cl, C16H16N2O3 and C22H16N4O organic molecules by X-ray diffraction
- Tez No: 185701
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAMİL IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: x-ışını kırınımı, tek kristal, ftalonitril türevleri, azo ve fenoksimetilbileşikleri, x-ray diffraction, single crystal, phthalonitril derivatives, azo andphenoxymethyl compounds
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada 1,3-Bis(3,4-disyanofenoksi)benzen (C 22 H 10 N 4 O 2 ), 1,3,5-Tris(2-isopropilfenoksimetil)benzen (C 36 H 42 O 3), 2-Asetil-4-(2-klorofenildiazenil)fenol(C 14 H 11 N 2 O 2 Cl), 2-Asetil-4-(4-etoksifenildiazenil)fenol (C 16 H 16 N 2 O 3 ) ve 4-[2-Metilfenildiazenil)fenoksi]ftalonitril (C 22 H 16 N 4 O) organik bileşiklerinin,moleküllerinin yapılarını ve katı fazdaki konformosyonlarını bulmak amacıyla tekkristal x-ışını kırınımı yöntemi kullanılmıştır.C 22 H 10 N 4 O 2 , (I), kapalı formülüyle verilen bileşik ftalosiyaninlerin başlangıçmaddesi olan ftalonitril türevidir. Benzen halkalarına bağlı dört siyano grubuâbulunmaktadır. (I), triklinik kristal sisteminin Ρ1 uzay grubundadır ve arıtım sonundaelde edilen bazı parametreleri; a=8.2296(6)à , b=8.6309(7)à , c=13.4708(10)à α=75.085(6)°, β=88.710(6)°, γ=77.777(6)°, V=903.10(12)à ³, Z=2, Dx=1.333Mgm â3 ,λ( M o Kα )=0.71073à , µ=0.09mm â1 , T=293(2)K, F(000)=372, R=0.065, Rw=0.186,S=0.849 şeklinde elde edilmiştir.C 36 H 42 O 3 , (II), kapalı formülü ile verilen bileşik 1-, 3- ve 5- konumlarındamerkezi benzene bağlı olan 2-isopropilfenoksimetil gruplarından oluşmaktadır.Moleküler konformasyonu etkileyen molekül içi hidrojen bağları ise CâHâ¦Oâtipindedir. (II) yapısı, triklinik kristal sisteminin uzay grubundadır ve arıtımΡ1sonunda elde edilen bazı parametreleri; a=9.3172(7)à , b=11.5055(9)à ,c=16.3424(13)à α=104.677(6)°, β=105.307(6)°, γ=103.098(6)°, V=1551.6(2)à ³, Z=2,Dx=1.119Mgm â3 , µ=0.07mm â1 ,λ( M o Kα )=0.71073à , T=298(2)K, F(000)=564,R=0.046, Rw=0.141, S=0.85 şeklinde elde edilmiştir.C 14 H 11 N 2 O 2 Cl, (III), kapalı formülü ile verilen bileşik azo bağına göre transkonfigürasyonuna sahiptir ve molekül düzlemseldir. (III) yapısı, monoklinik kristalsisteminin C2/c uzay gurubundadır ve arıtım sonunda elde edilen bazı parametreler;a=10.8170(9)à , b=9.3912(6)à , c=25.3745(18)à α=90°, β=95.576(6)°, γ=90°,iiV=2565.5(3)à ³, Z=8, Dx=1.422Mgm â3 , λ( M o Kα )=0.71073à , µ=0.30mm â1 , T=296K,F(000)=1136, R=0.038, Rw=0.111, S=0.92 şeklinde elde edilmiştir.C 16 H 16 N 2 O 3 , (IV), kapalı formülüyle verilen bileşik benzen halkaları azo çiftbağına göre trans konfigürasyonundadır ve molekül düzlemseldir. (IV) yapısı,ortorombik kristal sisteminin Pbca uzay grubundadır ve arıtım sonunda elde edilen bazıparametreler; a=7.2099(5)à , b=13.6448(9)à , c=29.631(3)à α=90°, β=90°, γ=90°,V=2915.0(4)à ³, Z=8, Dx=1.296Mgm â3 , λ( M o Kα )=0.71073à , µ=0.09mm â1 , T=296K,F(000)=1200, R=0.053, Rw=0.173, S=0.89 şeklinde elde edilmiştir.C 22 H 16 N 4 O, (V), kapalı formülüyle verilen bileşik diğer azo türevlerinde degörüldüğü gibi âN=Nâ çift bağına göre trans konfigürasyonu sergilemektedir. Kristalpaketlenme, zayıf moleküler arası CâHâ¦N, CâHâ¦O hidrojen bağları ve zayıfCâHâ¦ Ï etkileşimiyle sağlanmaktadır. Molekül konformasyonuna etki eden etkileşimise zayıf molekül içi CâHâ¦N hidrojen bağıdır. (V) yapısı, monoklinik kristalsisteminin P21/c uzay grubundadır ve arıtım sonunda elde edilen bazı parametreler;a=12.7084(10)à , b=8.0446(9)à , c=20.2971(16)à α=90°, β=119.050°, γ=90°,V=1814.0 (3)à ³, Z=4, Dx=1.290Mgm â3 , λ( M o Kα )=0.71073à , µ=0.08mm â1 , T=296K,F(000)=736, R=0.053, Rw=0.157, S=0.91 şeklinde elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTIn this thesis, molecular and crystal structure of 1,3-Bis(3,4-dicyanophenoxy)benzene, (C 22 H 10 N 4 O 2 ), 1,3,5-Tris(2-isopropylphenoxymethyl)benzene(C 36 H 42 O 3 ), 2-Acetyl-4-(2-chorophenyldiazenyl)phenol (C 14 H 11 N 2 O 2 Cl), 2-Acetyl-4-(4-ethoxyphenyldiazenyl)phenol (C 16 H 16 N 2 O 3 ) and 4-[2-Methylphenyldiazenyl)phenoxy] phthalonitrile (C 22 H 16 N 4 O) organic compounds havebeen determined by single crystal x-ray diffraction method.The compound, C 22 H 10 N 4 O 2 , (I) has been designed and synthesized as aprecursor of dye pigments. Benzene rings have four cyano groups in this compound.âThe compound (I) belongs to the triclinic Ρ1 space group. Some unit cell parametersof the compound (I), obtained from refinement of crystal structure, are as follows ;a=8.2296(6)à , b=8.6309(7)à , c=13.4708(10)à α=75.085(6)°, β=88.710(6)°,Dx=1.333Mgm â3 ,γ=77.777(6)°, V=903.10(12)à ³, Z=2, λ( M o Kα )=0.71073à ,µ=0.09mm â1 , T=293(2)K, F(000)=372, R=0.065, Rw=0.186, S=0.849.The compound, C 36 H 42 O 3 , (II) consists of three 2-isopropylphenoxymethylgroups bonded to the central benzene ring at the 1-,3- and 5-positions. IntramolecularCâHâ¦O hydrogen bonds seem to have an effect on the molecular conformation. Theâcompound (II) belongs to the triclinic Ρ 1 space group. Some unit cell parameters ofthe compound (II), obtained from refinement of crystal structure, are as follows ;a=9.3172(7)à , b=11.5055(9)à , c=16.3424(13)à α=104.677(6)°, β=105.307(6)°,Dx=1.119Mgm â3 ,γ=103.098(6)°, V=1551.6(2)à ³, Z=2, λ( M o Kα )=0.71073à ,µ=0.07mm â1 , T=298(2)K, F(000)=564, R=0.046, Rw=0.141, S=0.85.The compound, C 14 H 11 N 2 O 2 Cl, (III) the benzene rings are in a transconfiguration with respect to the azo double bond and the molecule is essentially planar.The compound (III) belongs to the monoclinic C2/c space group. Some unit cellparameters of the compound (III), obtained from refinement of crystal structure, areivas follows; a=10.8170(9)à , b=9.3912(6)à , c=25.3745(18)à α=90°, β=95.576(6)°,γ=90°, V=2565.5(3)à ³, Z=8, Dx=1.422Mgm â3 , λ( M o Kα )=0.71073à , µ=0.30mm â1 ,T=296K, F(000)=1136, R=0.038, Rw=0.111, S=0.92.The compound, C 16 H 16 N 2 O 3 , (IV) the benzene rings are in a trans configurationwith respect to the azo double bond and the molecule is essentially planar. Thecompound (IV) belongs to the orthorombic Pbca space group. Some unit cellparameters of the compound (IV), obtained from refinement of crystal structure, are asfollows; a=7.2099(5)à , b=13.6448(9)à , c=29.631(3)à α=90°, β=90°, γ=90°,V=2915.0(4)à ³, Z=8, Dx=1.296Mgm â3 , λ( M o Kα )=0.71073à , µ=0.09mm â1 , T=296K,F(000)=1200, R=0.053, Rw=0.173, S=0.89.The compound, C 22 H 16 N 4 O, (V), displays a trans configuration with respect to theâN=Nâ double bond, as found for other diazene derivatives. There is a weakintramolecular CâHâ¦N hydrogen bond, which seems to have an effect on themolecular conformation . The crystal packing is governed by weak intermolecularCâHâ¦N and CâHâ¦O hydrogen bonds, weak CâHâ¦ Ï stacking. The compound (V)belongs to the monoclinic P21/c space group. Some unit cell parameters of thecompound (V), obtained from refinement of crystal structure, are as follows;a=12.7084(10)à , b=8.0446(9)à , c=20.2971(16)à α=90°, β=119.050°, γ=90°,V=1814.0 (3)à ³, Z=4, Dx=1.290Mgm â3 , λ( M o Kα )=0.71073à , µ=0.08mm â1 , T=296K,F(000)=736, R=0.053, Rw=0.157, S=0.91.