Biyokütle ile kurşun sorpsiyonu
Sorption of lead by biomass
- Tez No: 185700
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YÜKSEL ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyokütle, biyosorbsiyon, aktif çamur, diyatomit, sepiyolit, Biomass, biosorption, activated sludge, diatomite, sepiolite
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
iBİYOKÜTLE İLE KURŞUN SORBSİYONUÖZETBu çalışmada inaktive edilmiş aktif çamur biyokütlesi, diyatomit toprağı vesepiyolit ile sulu çözeltilerden kurşun iyonlarının sorbsiyon kapasiteleri incelenmiştir.Adsorban malzemeleriyle kurşun sorbsiyonu için farklı konsantrasyonlar (1 mg/L, 10mg/L, 100 mg/L) ve farklı pH değerleri (2, 3, 4, 6, 8) için adsorbsiyon izotermleriincelenmiştir. Kullanılan adsorban malzemeler için dengeye ulaşma süreleri tayinedilerek belirlenen sürelerde adsorbsiyon deneyleri gerçekleştirilmiştir. Suluçözeltilerden belirlenen aralıklarda alınan örneklerin kurşun konsantrasyonları atomikabsorbsiyon spektrofotometresinde ölçülmüştür. Kullanılan farklı adsorbanlar için dedüşük pH değerlerinde adsorbsiyon verimlerinin daha yüksek olduğu gözlenmiştir.Bütün sistemlerde kurşun adsorbsiyonu verilerinin Freundlich adsorbsiyon izoterminedaha uyumlu olduğu belirlenmiştir.Langmuir adsorbsiyon izotermi için en yüksek adsorbsiyon kapasiteleri (Qmax)inaktive aktif çamur biyokütlesi için 19,845 mg/g (pH = 3), diyatomit toprağı için26,158 mg/g (pH = 4), sepiyolit için 33,93 mg/g (pH = 2) olarak bulunmuştur.Freundlich adsorbsiyon izotermi için en yüksek adsorbsiyon yoğunluğu (n) değerleriinaktive aktif çamur biyokütlesi için 1,26 (pH = 2), diyatomit toprağı için 1,174 (pH =2 ve pH = 6), sepiyolit için 1,233 (pH = 6) olarak bulunmuştur.Dubinin-Kaganer-Radushkevich adsorbsiyon izotermi için sorbsiyon kapasitesi(Xm) için en yüksek değerler inaktive aktif çamur için 4,935 (pH = 2), diyatomit toprağıiçin 4,756 (pH = 2), sepiyolit için 6,434 (pH = 2) olarak bulunmuştur. β (ortalamasorbsiyon enerjisine bağlı aktivite katsayısı) değerleri ise inaktive aktif çamur için -0,1886 (pH = 2), diyatomit toprağı için -0,1945 (pH = 2), sepiyolit için -0,1678 (pH= 2)olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
iiSORPTION OF LEAD BY BIOMASSABSTRACTIn this study, sorption capacities of lead ions by dried activated sludge biomass,diatomite and sepiolite were investigated from aqueous solutions. For adsorption of leadonto adsorption materials, adsorption isotherms by different concentrations (1 mg/L, 10mg/L, 100 mg/L) and different pH values (2, 3, 4, 6, 8) were investigated. Theequilibrium time was determined for used materials and adsorption experiments werecarried out with these periods. The Pb(II) concentrations of samples that were taken inspecific times were measured by atomic absorption spectrophotometer. It was observedthat adsorption removal capacities were higher in low pH values for all of studiedadsorbents. For all systems, the data of lead adsorption are found as proper withFreundlich adsorption isoterm.The maximum adsorption capacity values (Qmax) in Langmuir adsorption isotermwere determined for dried activated sludge, diatomite and, sepiolite as 19,845 mg/g(pH = 3), 26,158 mg/g (pH = 4), and 33,93 mg/g (pH = 2), respectively. The maximumadsorption intensity values (n) in Freundlich adsorption isoterm were determined fordried activated sludge, diatomite and, sepiolite as 1,26 (pH = 2), 1,174 (pH = 2 andpH = 6), and, 1,233 (pH = 6) respectively.For the sorption capacity (Xm) in Dubinin-Kaganer-Radushkevich adsorptionisoterm the maximum values were determined for dried activated sludge, diatomite and,sepiolite as 4,935 (pH = 2), 4,756 (pH = 2), and, 6,434 (pH = 2) respectively. For theactivity coefficient related to mean sorption energy (β) the maximum values weredetermined for dried activated sludge, diatomite and, sepiolite as -0,1886, -0,1945, and,-0,1678 for pH = 2 respectively.