Turkey as a major gas transit hub country
Ana gas transit hub ülke konumunda Türkiye
  1. Tez No: 185730
  2. Yazar: TAYFUN YENER UMUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA ALTUNIŞIK, PROF. DR. MUSTAFA VERŞAN KÖK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Gaz, Arz Güvenliği, Transit hub, Türkiye, Natural Gas, Supply Security, Transit hub, Turkey
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bilindiği üzere doğal gaza olan ilgi hızlı bir şekilde artmakta olup Avrupa Birliği (AB)' de doğal gaza karşı daha fazla ilgi duymaktadır. Bu nedenle doğal gaz sağlamaya yönelik enerji güvenliği Avrupa politikasında önceki zamanlara nazaran daha önemli bir yer tutmaya başlamıştır.Avrupa Birliğinin dış politika direktiflerine göre doğal gaz arz güvenliği kaynak bölgelere ilaveten temin güzergahlarınında çeşitlendirilmesiyle artırılabilecektir.Türkiye bu kapsamda Hazar bölgesinin iki tarafında ve Orta Doğu daki yeni kaynaklara ulaşmak için önemli bir transit ve bu ülkelerin kaynaklarının birleşme yeri olarak önem kazanmıştır.Ancak söz konusu kaynakların Türkiye üzerinden taşınması teknik ve politik zorluklarıda beraberinde getirmiştir. Üretici ülkelerin ihraç politikaları ve Amerika Birleşik Devletlerinin bölgede tek taraflı politikası Türkiye üzerinden yeterli bir gaz hacminin taşınmasını zorlaştırmaktadır.Günümüz koşullarında özellikle üreticinin ihrac politikasına bağlı olarak Türkiye'nin bir ana transit hub ülkesi olma şansı kendi iç bünyesinde artan talep gereksinimi nedeniylede oldukça zayıf kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The demand for natural gas has been growing much faster than the demand for other primary resources and it is expected that the European Union (EU)?s dependency on natural gas will continue to grow. For this reason gas supply security policy has been more important lately than before on the European political agenda in securing a smooth supply of gas. According to the EU external policy directives, EU natural gas energy security can be enhanced by diversifying geographical origin as well as transit routes.Turkey in that concept was assumed as one of the important transit hub countries to reach the new sources in the Azerbaijan and Central Asia region as well as in the Middle East.However, the transportation of gas from this region to Europe through the new route via Turkey has become very complex issue in terms of technical and political point of view arising from suppliers within their export policy and from the U.S?s bilateral sanctions.This dissertation argues that under the present circumstances especially due to the difficulties in the supplier side being a major transit gas hub country will be very difficult for Turkey combined with the increasing internal gas demand in the next decade.