Türkiye ve Rusya arasında enerji alanındaki işbirliğinin ikili ilişkiler açısından sonuçları
The consequences of energy cooperation between Turkey and Russia in terms of bilateral relations
  1. Tez No: 955829
  2. Yazar: MİLENA MUKMINOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT AÇMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji iş birliği, Türkiye, Rusya, Akkuyu NGS, Enerji güvenliği, Energy cooperation, Turkey, Russia, Akkuyu NPP, Energy security
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Türkiye ve Rusya arasındaki enerji iş birliği, bölgesel istikrarın sağlanmasında ve küresel enerji güvenliğinin korunmasında kritik bir rol oynamaktadır. Dünyanın en büyük doğal gaz ve petrol rezervlerine sahip olan Rusya, stratejik bir enerji tedarikçisi konumundayken, Türkiye, yalnızca büyük bir enerji tüketicisi değil, aynı zamanda Avrupa'ya enerji kaynaklarının taşınmasında kilit bir transit merkezi olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye ve Rusya'nın enerji iş birliğinde temel taşlarını oluşturan projeler detaylı bir şekilde ele alınmaktadır. Mavi Akım ve TürkAkım doğal gaz boru hatları ile Türkiye'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu NGS projeleri incelenerek bu projelerin her iki ülkenin enerji politikaları ve ekonomik çıkarları üzerindeki etkileri analiz edilmektedir. Ayrıca, küresel enerji trendlerinin, yaptırım baskıları, tedarik kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve yenilenebilir enerjiye geçiş süreçleri gibi dinamiklerin, Türkiye-Rusya ilişkilerine nasıl yansıdığı değerlendirilmektedir. Çalışma, enerji ortaklığının ekonomik ve siyasi yönlerini, iki ülke arasındaki karşılıklı bağımlılığı ve stratejik öncelikleri inceleyerek bu iş birliğinin sürdürülebilirliği açısından karşılaşılan zorlukları ve geleceğe yönelik fırsatları araştırmaktadır. Küresel enerji piyasasındaki değişimler bağlamında, Türkiye ve Rusya'nın enerji alanındaki ortaklığına yönelik tehditler ve fırsatlar ele alınmakta, altyapı yatırımları, dış risklerin azaltılması ve sözleşme mekanizmalarının derinleştirilmesi gibi öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Energy cooperation between Turkey and Russia plays a crucial role in ensuring regional stability and maintaining global energy security. While Russia, possessing the world's largest natural gas and oil reserves, serves as a strategic energy supplier, Turkey stands out not only as a major energy consumer but also as a key transit hub for the transportation of energy resources to Europe. This study provides a detailed analysis of the major projects shaping Turkey-Russia energy cooperation. It examines the Blue Stream and TurkStream natural gas pipelines, as well as Turkey's first nuclear power plant, Akkuyu NPP, assessing their impact on the energy policies and economic interests of both countries. Additionally, the study evaluates how global energy trends, including sanctions, diversification of supply sources, and the transition to renewable energy, affect Turkey-Russia relations. By analyzing the economic and political aspects of energy cooperation, as well as the mutual dependence and strategic priorities of both countries, this study explores the challenges and future opportunities for sustaining this partnership. In the context of global energy market transformations, potential threats and opportunities regarding Turkey-Russia energy cooperation are examined, with recommendations focusing on infrastructure investments, risk mitigation strategies, and the enhancement of contractual mechanisms.