Öğrencilerin duyuşsal karakteristiklerinin fizik dersi başarısına etkisi
The effect of students affective characteristics to their success in physics lessons
  1. Tez No: 185738
  2. Yazar: ÜZEYİR İSLİM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HATİCE GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Education and Training, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Affective Domain in Learning, Physics Education, Behaviour, Motivation, Self-Efficacy, Interest in Physics.iv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziÖĞRENCİLERİN DUYUŞSAL KARAKTERİSTİKLERİNİN FİZİK DERSİBAŞARISINA ETKİSİÜzeyir İSLİMSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüOrta Öğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Anabilim DalıDanışmanYrd. Doç. Dr. Hatice GÜZELJüriDoç. Dr. Oğuz DOĞANDoç. Dr. Ayhan ÖZMENYrd. Doç. Dr. Hatice GÜZELBu araştırmada öğrenmede duyuşsal alan özelliklerinin önemine dikkat çekmekamacıyla öğrencilerin duyuşsal özellikleriyle fizik dersi başarıları arasındaki ilişkiaraştırılmıştır.Bu amaçla güvenirliliği ölçülmüş ve test edilmiş, öğrencilerin duyuşsal alanözelliklerini ölçmeye yönelik soruları ihtiva eden likert tipi bir tutum ölçeğihazırlanarak araştırmanın örneklemini oluşturan öğrenci gruplarına uygulanmıştır.Anketler, 2004-2005 öğretim yılının güz döneminde Selçuk ÜniversitesiEğitim Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerden Genel Fizik I dersini alan 353öğrenciye uygulanmış elde edilen sonuçlar öğrencilerin Genel Fizik-I dersi dönem sonubaşarılarıyla karşılaştırılmıştır.Yapılan regresyon analizi neticesinde öğretimde duyuşsalalanın ne derece önemli olduğu bulunmuştur. Duyuşsal alan özelliklerinden; ilgi vemotivasyon ile fizik başarıları arasında yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.Buna karşılık ders dışı aktiviteler, fizik dersinin önemi ve fizik öz-kavramı gibiduyuşsal karakteristiklerle başarının ilişkisi daha düşük seviyede bulunurken, fizikkaygısı ile başarının ters yönde bir ilişki içerisinde olduğu ortaya çıkarılmıştır.Anahtar Kelimeler; Öğrenmede Duyuşsal Alan, Fizik Eğitimi, Tutum,Motivasyon, Öz-Yeterlilik, Fizik İlgisi.iii
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE EFFECT OF STUDENTS AFFECTIVE CHARACTERISTICS TO THEIRSUCCESS IN PHYSICS LESSONSÜzeyir İSLİMSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment of Science and Mathematics EducationSupervisorAssistant Prof Dr. Hatice GÜZELJuryAssoc Prof. Dr. Oğuz DOĞANAssoc Prof. Dr. Ayhan ÖZMENAssistant Prof Dr. Hatice GÜZELIn this study,the relationship between the affective characteristics of the studentsand their success in physics lessons has been studied in order to indicate theimportance of affective characteristics.Firstly, a type of likerd scale containing questions to measure the students?affective characteristics has been applied as example of the study. It?s relaibility hasalso been tested.The questionnaires have been applied 353 General Physics I students at SelçukUniversity, Faculty of Education during fall term, 2004-2005 academic year. The resultsof the study have been compared with the students's success in General Physics courseat the end of the term. As a result of the regration analysis, it has been found howimportant the affective characteristics in teaching. A strong relationship has been foundbetween interest, motivation and success in physics classes.It can be concluded that the relationship between the affective chracteristicsincluding the outside activities, the importance of physics courses and the basic physicsconcept and success has been found lower. On the other hand, the existence of anopposite relation between the anxiety against physics and success has been found.