Sinop bölgesi'nde Pavurya (Eriphia verrucosa Forskal, 1775)'nın bazı biyolojik parametrelerinin araştırılması
Investigation of some biological parameters of warty crab (Eriphia verrucosa Forskal, 1775) in the Sinop region
  1. Tez No: 409914
  2. Yazar: SEFER ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Karadeniz, Sinop, Yengeç, Pavurya, Eriphia verrucosa, Black Sea, Sinop, Crab, Warty crab, Eriphia verrucosa
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, Sinop bölgesinde dağılım gösteren Pavurya (Eriphia verrucosa)'nın bazı biyolojik parametrelerinin belirlenmesi amacıyla Temmuz 2013-Haziran 2014 tarihleri arasında Sinop iç liman ve Akliman bölgesinde yürütülmüştür. Çalışma kapsamında populasyonu temsil edecek şekilde 4 farklı (50-56-60-64 mm) göz açıklığına sahip fanyalı uzatma ağları ile avcılık yapılmıştır. Toplamda 459 adet dişi (%34.3), 879 adet erkek (%65.7) olmak üzere 1338 adet birey elde edilmiştir. Cinsiyet oranı 1:0.52 (E:D) olarak tespit edilmiştir. Bireylerin ortalama karapaks genişliği (CW) ve karapaks uzunluğu (CL) sırasıyla dişi bireylerde 61.05±1.07 mm, 44.35±0.78 mm, erkek bireylerde 69.80±0.32 mm, 51.29±0.23 mm ve ortalama ağırlık (W) sırasıyla dişi ve erkek bireylerde 87.42±4.35 g ve 131.40±1.69 g olarak hesaplanmıştır. Karapaks genişliği-ağırlık ilişkisi dişi, erkek ve tüm bireyler için sırasıyla W = 0.0012 CW 2.6946 (r² = 0.90), W = 0.0005 CW 2.9258 (r² = 0.91) ve W = 0.0003 CW 3.0068 (r² = 0.92), karapaks uzunluğu-ağırlık ilişkisi ise W = 0.0027 CL 2.7015 (r² = 0.91), W = 0.0013 CL 2.9165 (r² = 0.91) ve W = 0.001 CL 2.9674 (r² = 0.92) olarak hesaplanmıştır. Yumurtalı dişi bireylere Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında rastlanılmıştır. Fekondite 3574-154319 adet/birey arasında ve ortalama fekondite 70893±7791 adet/birey, ortalama yumurta çapı 565.29±8.26 µm olarak tespit edilmiştir. Tüm bireylere ait ortalama kondisyon faktörü maksimum 38.21±0.90 olarak Ocak ayında minimum 34.24±0.25 olarak Ağustos ayında tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine some biological characteristic of warty crab (Eriphia verrucosa), is a crab which appeared Sinop coastal between July 2013 and June 2014 in Bay and Akliman region in Sinop. In this study was carried out as to represent the population of 4 different mesh size (50-56-60-64 mm) of trammel nets. In total 1338 individuals of 459 female (34.3%) and 879 male (65.7%) crabs. They were obtained giving a sex ratio of 1:0.52 (M:F). The mean carapace width (CW) and carapace length (CL) were 61.05±1.07 mm and 44.35±0.78 mm for females, 69.80±0.32 mm and 51.29±0.23 mm for males and mean weight (W) were 87.42±4.35 g for females and 131.40±1.69 g and for males respectively. Relationship between CW and W were expressed W = 0.0012 CW 2.6946 (r² = 0.90) for females, W = 0.0005 CW 2.9258 (r² = 0.91) for males and W = 0.0003 CW 3.0068 (r² = 0.92) for all individuals. Relationship between CL and W were expressed W = 0.0027 CL 2.7015 (r² = 0.91) for females, W = 0.0013 CL 2.9165 (r² = 0.91) for males and W = 0.001CL 2.9674 (r² = 0.92) for all individuals. Ovigerous females were observed in June, July and August. The fecundity estimates ranged from 3574 to 154319 and the mean fecundity was 70893±7791. The mean egg diameter was 565.29±8.26 µm. The highest mean condition factor value was observed in January (38.21±0.90) and the lowest value in August 13 (34.24±0.25).