Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L. ) çeşitlerinde vernalizasyonun gelişme dönemleri ve verime etkileri
The effects of vernalization to periods of development and yield of some bread wheat varieties (Triticum aestivum L. )
- Tez No: 185831
- Danışmanlar: PROF.DR. SAİME ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday, vernalizasyon, gelişme dönemleri, verim, verim öğeleri, Wheat, vernalization, periods of pevelopments, yield, yield compenents
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBAZI EKMEKL K BUĞDAY (Triticum aestivum L.) ÇEŞ TLER NDEVERNAL ZASYONUN GEL ŞME DÖNEMLER VE VER ME ETK LERAlaettin KEÇELAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarla Bitkileri Ana Bilim DalıDanışman : Prof. Dr. Saime ÜNVERBu araştırma 2005 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma UygulamaÇiftliği'nde yürütülmüştür. Araştırmada; Sürak, Yayla-305, Köse 220/33, Kıraç-66,Bezostaja-1, Gerek-79, Gün-91, Demir-2000 ve Bayraktar-2000 ekmeklik buğdayçeşitlerinde; farklı vernalizasyon süreleri ( vernalizasyon uygulanmayan, 4 hafta ve 6 haftavernalizasyon uygulanan ) uygulanmıştır. Vernalizasyon uygulamalarının ekmeklik buğdayçeşitinlerinde; çıkış gün sayısı, sapa kalkma gün sayısı, başaklanma gün sayısı, hasat günsayısı, bitki boyu, fertil kardeş sayısı, başak uzunluğu, başakta tane sayısı, başakta taneverimi, bin tane ağırlığı ve birim alan tane verimi üzerine etkileri araştırılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; Başakta Tane Sayısı, Başakta Tane Verimi ve Dekara Verimdeçeşit, vernalizasyon uygulamaları ve ç x v interaksiyonu önemli bulunmuştur. Fertil KardeşSayısı ve Bin Tane Ağırlığında çeşitler ve ç x v interaksiyonu önemli bulunurken Sapakalkma Gün sayısı ve Bitki Boyunda vernalizasyon uygulamaları önemli bulunmuş, diğerözelliklerde çeşitler arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur. En yüksek tane verimdeğerleri 6 hafta vernalizasyon uygulamasından elde edilirken, bunu 4 hafta vernalizasyonuygulaması ve kontrol uygulamaları izlemiştir. Kontrol grubunda tane verimi değerleri 103.97- 401.80 kg/da arasında değişirken, bu değerler 4 ve 6 hafta vernalizasyon uygulamasındasırasıyla 74.87-392.73 kg/da ve 79.23-426.47 kg/da olarak değişmiştir.2006, 60 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisTHE EFFECTS OF VERNALIZATION TO PERIODS OF DEVELOPMENT ANDYIELD OF SOME BREAD WHEAT VARIETIES (Triticum aestivum L.)Alaettin KEÇELGraduate Scholl of Natural and Applied SciensesDepartment of Field CropsSupervisor : Prof. Dr. Saime ÜNVERThis research was carried out at the Research and Training Farm of Agricultural Faculty,University of Ankara in 2005.Different vernalization applications (control, 4 and 6 weeks)were applied for bread wheat cultivars Sürak, Yayla-305, Köse 220/33, Kıraç-66, Bezostaja-1,Gerek-79, Demir-2000 and Bayraktar-2000 in this research. Effects of vernalizationapplications were examined for days to emergence, days to booting, days to heading, days toharvest maturity, plant height, number of fertile tillers per plant, spike length, number of grainper spike, one thousand grain weight and grain yield.According to the results of the study; it was found that there was an interaction betweencultivar and vernalization periods on number of grain per spike, grain yield per spike andgrain yield per unit area. Moreover, as the analysis of variance showed an interaction ofcultivar x vernalization periods on number of fertile tillers per plant and one thousand grainweight, there were no statistically differences on days to heading and plant height. As thehighest grain yield values were obtained from 6 weeks vernalization application, 4 weeksvernalization and control applications followed that. As the grain yield of control applicationsfluctuated between 103.97-401.80 kg/da, that of 4 and 6 weeks vernalization applicationchanged between 74.87-392.73 kg/da and 79.23-426.47 kg/da respectively.2006, 60 Pages