ep çarpışmasında üst kuarkın spin polarizasyonu
Top quark spin polarization in ep collision
  1. Tez No: 185845
  2. Yazar: BANU ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SATILMIŞ ATAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Standart model, Üst kuark, Pozitron-Proton çarpışması, W-gluonfüzyonu, Spin polarizasyonu, Wtb bağlaşımları, Standard model, Top quark, Positron-proton collision, W-gluon fusion, Spin polarization, Wtb couplings
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZETDoktora Teziep ÇARPIŞMASINDA ÜST KUARKIN SP N POLAR ZASYONUBanu ŞAH NAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Satılmış ATAĞBu çalışmada, pozitron-proton çarpışmasında W-gluon füzyonu süreci ile tek olaraküretilen üst kuarkın spin polarizasyonu çeşitli spin bazları için incelenmiştir. Üst kuarkiçin tanımlanabilecek spin doğrultusu büyük kütlesi sebebiyle sadece helisite doğrultusudeğildir. Bu nedenle spin kuantizasyon ekseni olarak, helisite yanında, gelen pozitrondemeti ve proton demeti doğrultuları da dikkate alınmıştır. Bu spin doğrultuları içinpolarizasyon dereceleri hesaplanmıştır. Üst kuarkın spin doğrultusu pozitron bkuark-tkuark antinötrino süreci için pozitron demeti boyunca seçildiğinde üretilen üstkuarkların %100 polarize olduğu gösterilmiştir. Üst kuarkın W-gluon füzyonu süreci iletek olarak üretildiği süreçler üst kuarkın anormal Wtb bağlaşımlarını da incelemek içinoldukça uygundur. Polarize olmuş üst kuark için anormal Wtb bağlaşımlarınınduyarlılık limitleri ile polarize olmamış üst kuark için duyarlılık limitlerikarşılaştırılmıştır. Polarize olmayan durumla karşılaştırıldığında yeni fiziğe daha duyarlıolan bir üst kuark spin polarizasyon ekseni tanımlamanın mümkün olduğugösterilmiştir.2006, 138 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh.D. ThesisTOP QUARK SPIN POLARIZATION IN ep COLLISIONBanu ŞAH NAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of PhysicsSupervisor: Prof. Dr. Satılmış ATAĞIn this work, spin polarization of single top quarks produced in positron-proton collisionvia W-gluon fusion process has been investigated. Due to its large mass, helicity is notthe only direction for its spin basis. As the spin quantization axes, the incomingpositron beam and the proton beam directions have been considered in addition to thehelicity basis. Polarization degrees have been calculated for these spin directions.When top quark spin direction is chosen along the positron beam for positron bquark-tquark antineutrino process, it has been shown that top quarks are %100 polarized.Morover, single top production processes via W-gluon fusion are higly suitable forinvestigating anomalous Wtb couplings. Sensitivity limits of the anomalous Wtbcouplings for polarized top quarks have been compared with unpolarized top quarkcase. It is possible to define a polarization axis for top quarks that is more sensitive tonew physics than unpolarized case.2006, 138 pages