Orta karadeniz bölgesi'nden toplanan farklı kırmızı alg türlerinden agar-agar üretimi ve kalitesinin belirlenmesi üzerine bir arastırma
A research on production and quality detemination of agar-agar from different red species collected from middle Blacksea region
  1. Tez No: 185871
  2. Yazar: ÖZEN YUSUF ÖĞRETMEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜNKAR AVNİ DUYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Phyllophora nervosa, Gelidium latifolium, agar verimi, erimesıcaklığı, jelleşme sıcaklığı, ham kül, jel viskozitesi, toplam SO3, Phyllophora nervosa, Gelidium latifolium, agar yield, meltingtemperature, gelling temperature, crude ash, gel viscosity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ivORTA KARADEN Z BÖLGES 'NDEN TOPLANAN FARKLI KIRMIZI ALGTÜRLER NDEN AGAR-AGAR ÜRET M VE KAL TES N N BEL RLENMESÜZER NE B R ARAŞTIRMAÖZETYapılan çalışmada, Orta Karadeniz Bölgesi'nin Sinop ili Dış Liman mevkiindentoplanan Phyllophora nervosa (De Candolle Greville) ve Gelidium latifolium (Bornet exHauck) kırmızı alg türlerinden farklı ekstraksiyon şekilleri ve ön işlemler uygulayarakdondurma metodu ile agar üretimi ve kalitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Agar kalitesinin belirlenmesi amacıyla erime sıcaklığı, jelleşme sıcaklığı, pH, Ham kül,jel viskozitesi ve toplam sülfat değerleri incelenmiştir.Gerçekleştirilen çalışmada iki kademeli agar üretimi uygulanmış ve birinci kademeagar verimi ikinci kademelerden daha yüksek bulunmuştur. Phyllophora nervosa'dan farklıekstraksiyon ve ön işlemler uygulanarak elde edilen agar formları içerisinde en yüksek agarverimi manyetik karıştırıcı ile ekstraksiyon sonunda (PMA: %35,658±1,314), en düşükotoklavda ekstraksiyon sonunda (POB: 15,281±0,304) elde edilmiştir. Gelidiumlatifolium'dan elde edilen agar formları içerisinde agar verimi en yüksek manyetikkarıştırıcıda (GMC: %45,799±0,858), en düşük otoklavda ekstraksiyon sonunda(GOC: %37,294±0,763) elde edilmiştir.Elde edilen agar formlarına ait erime sıcaklığı değerleri uygulanan ekstraksiyon ve önişlemlere göre Phyllophora nervosa'da düşük (54,03±0,14- 46,33±0,73 ºC), Gelidiumlatifolium'da (94,8±0,29- 79,5±0,50 ºC) yüksek bulunmuştur.Jelleşme sıcaklığı değerleri Phyllophora nervosa'dan elde edilen agarda 26,15±0,21-10,7±0,20 ºC bulunarak Gelidium latifolium'dan (39,06±0,26- 37,16±0,16 ºC) daha düşüktespit edilmiştir.pH miktarı, Phyllophora nervosa'dan elde edilen agarda (7,25±0.03-5,54±0,04),Gelidium latifolium'a göre (6,695±0,115- 5,175±0,475) daha yüksek bulunmuştur.Ham kül miktarı, Phyllophora nervosa'dan elde edilen agarda yüksek (%18,748±0,211- 6,811±0,455), Gelidium latifolium'da düşük (%3,361±0,115-0,998±0,251)tespit dilmiştir.Phyllophora nervosa'dan elde edilen agar formlarına ait jel viskozitesi değerleri(172-103±1 cp) Gelidium latifolium'a (281,33±1,333- 133,33± 1,333 cp) göre daha düşüktespit edilmiştir.vToplam sülfat miktarı, Phyllophora nervosa'dan elde edilen agarda %3,312±0,045-1,525±0,03 Gelidium latifolium'da %3,027±0,255-0,547±0,11 olarak tespit edilmiştir.Agar elde edildikten sonra ekstrakte edilemeyen kalıntı (Rezidü) miktarı Phyllophora%39,113±0,667-65,87±0,421, %40,515±0,118-nervosa'da Gelidium latifolium'da25,584±0,874 bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
viA RESEARCH ON PRODUCTION AND QUALITY DETEMINATION OFAGAR-AGAR FROM DIFFERENT RED SPECIES COLLECTED FROMMIDDLE BLACKSEA REGIONABSTRACTIn this study, production and quality determination of agar from red algaespecies of Phyllophora nervosa and Gelidium latifolium collected from outside toharbor state of Sinop, middle Blacksea region, by freezing method applying differentextraction forms and preprocess were aimed.Melting temperature, gelling temperature, pH, crude ash, gel viscosity and totalsulphate values were studied to determine the agar quality.Two graduals agar production were applied and the first gradual agar yield washigher than the second graduals. The highest agar yield among the agar forms byapplying different extraction and preprocess from Phyllophora nervosa was obtained byextraction with magnetic stirrer (PMA: 35.658±1.314 %), the lowest agar yield wasobtained by extraction in autoclave (POB: 15.281±0.304 %). The highest agar yieldfrom Gelidium latifolium was obtained in magnetic stirrer (GMC: 45.799±0.858 %) andthe lowest was obtained by extraction in autoclave (GOC: 37.294±0.763 %).The melting temperature of agar forms in Phyllophora nervosa was low(54.033±0.145 - 46.333±0.735.oC) and in Gelidium latifolium was high (94.8±0.294 -79.5±0.503 oC) according to the applied extraction and preprocess.Gelling temperature was 26.15± 0.21-10.7±0.208 oC in agar from Phyllophoranervosa and was 39.06±0.26-37.16±0.16 oC in Gelidium latifolium.pH was higher in agar from Phyllophora nervosa (7.25±0.03-5.54±0.04) thanin agar from Gelidium latifolium (6.995±0.115-5.175±0.475).Crude ash values were 18.748±0.211-6.811±0.455 % in agar from Phyllophoranervosa and 3.361±0.115-0.998±0.251 % in agar from Gelidium latifolium.Gel viscosity values were low (172 - 103±1 cp) in Phyllophora nervosa than inGelidium latifolium (281.3±1.333-133.33±1.333 cp).viiTotal sulphate amounts were 3.312±0.045-1.525±0.03 % in Phyllophoranervosa and 3.027±0.255-0.547±0.11 % in Gelidium latifolium.