Çanakkale ili kiraz bahçelerindeki yararlı ve zararlı böcek ve akar türlerinin saptanması
The determination of the species of beneficial and harmful insect and mite species in cherry orchards in Çanakkale province
  1. Tez No: 185932
  2. Yazar: SERKAN ERTOP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Kiraz, Sarı Yapışkan Cezbedici Tuzak, MaviRenkli Tuzak, Feromon TuzakBu tez çalışması Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, Cherry, Fascinating (yellow sticker) Traps, Blue in aColour Traps, Feromone Trapsv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÇANAKKALE İLİ KİRAZ BAHÇELERİNDEKİ YARARLI VE ZARARLIBÖCEK VE AKAR TÜRLERİNİN SAPTANMASIÖZETBu çalışma, 2005 ve 2006 yıllarında Çanakkale ili kiraz bahçelerinde yararlıve zararlı böcek ve akar türlerini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Kirazbahçelerindeki üretim sorunlarını belirlemek için 183 üreticiye anket uygulanmıştır.Çanakkale ili Merkez (Aşağıokçular ve Halileli köyleri), Bayramiç (Merkez,Hacıköy, Evciler, Osmaniye, Serhat ve Çavuşlu köyleri), Lapseki (Merkez), Biga(Danışment köyü) ve Ezine (Akköy köyü) ilçelerinde haftalık periyodik örneklemeyapılarak zararlı ve yararlı türler tespit edilmiştir. Ayrıca bazı önemli zararlı türlerinpopulasyon gelişmesi ortaya çıkarılmıştır.Yapılan anket çalışmasında üreticilerin % 32'si Tropinata hirta (Poda)'nın,% 24'ü Capnodis sp.'nin, % 19'u Scolytus rugulosus (Müll.)'un, % 16'sı Lymantriadispar (L.)'ın, % 5'i Rhagoletis cerasi (L)'nin ve % 4'ünün de diğer zararlıların kirazbahçeleri'nde sorun olduklarını ifade etmişlerdir. Çalışma sonucunda 9 takımdan 32familyaya ait 53 adet zararlı böcek türü ile 4 adet zararlı akar türü ve 5 takımdan 12familyaya ait 20 adet yararlı böcek türü belirlenmiştir. Kiraz bahçelerinde Kirazsineği (Rhagoletis cerasi L.), Bakla (Çiçek) zınnı (Tropinata hirta Poda), Doğumeyve güvesi (Grapholita molesta L.) ve Kır tırtılı (Lymantria dispar L.)'na karşıcezbedici, mavi renkli ve feromon tuzakları kurularak 5 farklı yerde populasyongelişmeleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE DETERMINATION OF THE SPECIES OF BENEFICIAL ANDHARMFUL INSECT AND MITE SPECIES IN CHERRY ORCHARDS INÇANAKKALE PROVINCEABSTRACTThe study was carried out to determine the species of beneficial and harmfulinsect and mite in 2005 and 2006 in the cherry orchards in Çanakkale province. Thepublic survey was organizated to cherry growers of 183 for determining theproduction problems of the cherry growers. The species of beneficial and harmfulinsect and mite were collected weekly in the growing season from the villages ofAşağıokçular and Halileli, near Çanakkale and Hacıköy, Evciler, Serhat and Çavuşluin Bayramiç and Lapseki and Danışment in Biga and Akköy in Ezine. Moreover, thedevelopment of the population of some harmful insect species was investigated aswell.The report after the public survey showed that the mean problem for thecherry orchards were coming from harmful insect species. They?re as follows;Tropinata hirta (Poda) (32 %), Capnodis sp. (24 %), Scolytus rugulosus (Müll.) (19%), Lymantria dispar (L.) (16 %), Rhagoletis cerasi (L.) (5 %) and others (4 %). Asa result of the study 53 species harmful insects and four species of mites within 32families from nine orders and 20 species of beneficial insects within 12 families fromfive orders were determined. The fascinating (yellow sticker), blue in a colour andferomone traps were established in different five points in each orchard to catchRhagoletis cerasi (L.), Tropinata hirta (Poda), Grapholita molesta (Busok) andLymantria dispar (L.) in the cherry orchards.