Bazı anur türlerinde (Rana ridibunda, Rana dalmatina, Pelobates syriacus, Pelodytes caucasicus) osteolojik araştırmalar
Osteological investigations of some anuras species (Rana ridibunda, Rana dalmatina, Pelobates syriacus, Pelodytes caucasicus)
- Tez No: 185933
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT TOSUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Rana ridibunda, Rana dalmatina, Pelobates syriacus, Pelodytes caucasicus, Pelodytidae, Pelobatidae, Ranidae, Osteoloji.vii, Rana ridibunda, Rana dalmatina, Pelobates syriacus, Pelodytescaucasicus, Pelodytidae, Pelobatidae, Ranidae, Osteology.viii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
BAZI ANUR TÜRLERİNDE (Rana ridibunda, Rana dalmatina, Pelobatessyriacus, Pelodytes caucasicus) OSTEOLOJİK ARAŞTIRMALARÖZETBu çalışmada Pelobatidae familyasına ait Pelobates syriacus ile Pelodytidaefamilyasındaki Pelodytes caucasicus' un ve Ranidae familyasındaki Rana ridibundaile Rana dalmatina' nın osteolojik özellikleri kalitatif ve kantitatif bakımdan ayrıntılıolarak araştırılmıştır. Çalışılan örnekler şeffaf boyalı iskelet yöntemine görehazırlanmıştır. Örnekler; kafatası, eksen ve üyeler iskeletine ait 50 kalitatif ve 22kantitatif osteolojik özellik bakımından incelenmiştir. Ayrıca kantitatif verileredayalı 12 osteolojik oran kullanılarak, türlerin istatistiki bakımdan karşılaştırılmasıyapılmıştır.Ranidae familyasına ait Rana ridibunda ve Rana dalmatina arasında özelliklekafatası ve arka üyeleri oluşturan kemik elemanlar arasında önemli sayılabilecekfarklar olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan Pelobatidae familyasına ait Pelobatessyriacus ile Pelodytidae familyasındaki Pelodytes caucasicus arasında hem kafatasıhem de omurgaya ait kemiklerde kalitatif ve kantitatif farkların bulunması, bu ikitürün farklı familyalara dahil olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
OSTEOLOGICAL INVESTIGATIONS OF SOME ANURA? S SPECIES (Ranaridibunda, Rana dalmatina, Pelobates syriacus, Pelodytes caucasicus)ABSTRACTIn this study, qualitative and quantitative osteological features of Pelobatessyriacus within family Pelobatidae; Pelodytes caucasicus within family Pelodytidae;and Rana ridibunda, Rana dalmatina within family Ranidae were examined indetails. The specimens were prepared by the method of ?transparent-painted totalskeleton?. The specimens were examined according to 50 qualitative and 22quantitative osteological features. Also, the species were compared with statisticallyby using 12 osteological measurements.There were important osteological differences between Rana ridibunda andRana dalmatina species, especially at the skull?s bones and at the parts ofappendicular skeletons. On the other hand; between Pelobates syriacus andPelodytes caucasicus species, lots of important distinguished qualitative andquantitative osteological differences were found, either at the skulls, or at the spinalcolumns. These results support that, Pelobates syriacus and Pelodytes caucasicusspecies are included the different families.