Atipik gabaa/benzodiazepin reseptör agonisti zopiklonun deneysel olarak oluşturulan şizofreni benzeri modeller
The effect of atypical gabaa/benzodiazepine receptor agonist zopiclone on experimentally induced schizo-phrenia-like models
  1. Tez No: 819079
  2. Yazar: ZEYNEP GÜL YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SULTAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Zopiklon, Şizofreni, Ö.U.A.İ, Katalepsi Testi, Tırmanma Testi, Lokomotor Aktivite Testi, Zopiklon, Schizophrenia, P.P.I, Catalepsy Test, Climbing Test, Loco-motor Activity Test
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada atipik GABAA/benzodiazepin reseptör agonisti olan zopiklonun doza bağımlı olarak deneysel şizofreni modelleri üzerindeki etkisini araştırdık, tipik ve atipik etkili antipsikotik ilaçlarla karşılaştırarak grubunu belirlemeyi amaçladık. Çalışmamızda Wistar-erkek (250-300g) sıçanlar ve cd1-erkek (25-35g) fareler kullanıldı. Sıçanlar 9 gruba ayrıldı. 5 gün boyunca ilaç tedavisi verildi ve be-şinci gün ilaç tedavisinden 1 saat sonra apomorfin verildi ve Ö.U.A.İ testine alındı testten çıkan hayvanlar pasif sakınma testine alındı. Cd1 albino farelere 5 gün boyun-ca ilaç tedavisi verildi ve deneysel şizofreni modelleri üzerindeki etkisi değerlendirile-rek tırmanma davranışı, lokomotor aktivite ve katalepsi testleri yapıldı. İstatiksel ana-lizler tek yönlü varyans analiz ile değerlendirildi. Apomorfin kontrole göre ortalama % Ö.U.A.İ azalttı. Zopiklon 20 mg/kg apomorfinin yaptığı bozulmayı tersine çevirdi. Zopiklon-20+bikukulin zopiklon 20 mg/kg'ın yapmış olduğu düzeltmeyi antagonize etti. Farelerde apomorfin kontrole göre tırmanma davranışına neden oldu. Haloperi-dol ve olanzapin apomorfinin etkisini tersine çevirirken zopiklon 20 mg/kg etkisiz kaldı. Farelerde MK-801 kontrole göre lokomotor hareketi arttırıken, zopiklon 20 mg/kg apomorfinin yaptığı artışı tersine çevirdi. Farelerde zopiklon kateleptik bir dav-ranış oluşturmadı. Zopiklon sitriatumdaki dopamin inhibisyonunu tersine çeviremese de Ö.U.A.İ testinde zopiklon 20 mg/kg dozunda apomorfinin yaptığı bozulmayı ter-sine çevirmiştir. Bu sonuç GABAerjik nörotransmitterlerin ve GABAA reseptörlerinin beynin farklı bölgelerini etkileyerek Ö.U.A.İ da etkili olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda zopiklonun benzodiazepinlerden daha az bağımlılık ve tolerans geliştirmesi göz önünde bulundurulduğunda şizofreninin akut tedavisinde yardımcı ilaç olarak benzodiazapinlerin yerine iyi bir alternetif olabilir.
Özet (Çeviri)
Wistar-male (250-300g) rats and cd1-male (25-35g) mice were used in our study. The rats were divided into 9 groups. Drug treat-ment was given for 5 days, and on the fifth day, 1 hour after drug treatment, apo-morphine was administered and they were taken to the P.P.I test. The animals that completed P.P.I test were taken to the passive avoidance test. Cd1 albino mice were given drug treatment for 5 days and the effects on experimental schizophrenia mod-els were evaluated. Climbing behavior, locomotor activity and catalepsy tests were performed. Statistical analyzes were evaluated with one-way variance analysis. Apo-morphine decreased mean % P.P.I values compared to control. Zopiclon 20 mg/kg reversed the deterioration caused by apomorphine. Zopiclone-20+biquiculin antago-nized the correction made by zopiclone 20 mg/kg. Apomorphine induced climbing behavior in mice compared to control. Haloperidol and olanzapine reversed the effect of apomorphine while zopiclone 20 mg/kg was ineffective. In mice, MK-801 in-creased locomotor movement compared to control while zopiclone reversed the in-crease of 20 mg/kg apomorphine. Zopiclone did not induce a catheleptic behavior in mice. Although zopiclone could not reverse the dopamine inhibition in striatum, zopi-clone at 20 mg/kg dose reversed the deterioration caused by apomorphine in the P.P.I test. This result shows that GABAergic neurotransmitters and GABA-A receptors are effective in P.P.I by affecting different parts of the brain. Therewithal, considering that zopiclone develops less addiction and tolerance than benzodiazepines, it could be a good alternative to benzodiazapines as an adjuvant drug in the acute treatment of schizophrenia.